FINANCIEEL.com

Koken op gas is thuis vervuilender, blijkt uit Nederlands onderzoek

Koken op gas is thuis vervuilender, blijkt uit Nederlands onderzoek

Foto: Depositphotos.com

Koken op gas leidt tot een slechter binnenklimaat dan koken op een elektrisch fornuis, waarbij het percentage stikstofdioxide vaak de aanbevolen limieten overschrijdt, blijkt uit onderzoek van het Nederlandse instituut TNO.

De onderzoekers keken naar de kookpraktijken in 279 huizen in Nederland, Italië, Spanje, Frankrijk, Slowakije, Groot-Brittannië en Roemenië en ontdekten dat er meer vervuiling door NO2, koolmonoxide en kleine deeltjes vrijkwam bij het koken op gas dan bij het gebruik van elektriciteit.

De vervuiling was in alle landen een probleem, maar was erger in Italië en Spanje, waar mensen meer tijd in de keuken doorbrachten. Niettemin overtrad de uitstoot van NO2 in 25% van de Nederlandse huishoudens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en was de hoeveelheid NO2 in gaskeukens bijna twee keer zo hoog als in keukens met een keramische kookplaat.

De verontreinigende stoffen vergroten de kans op het ontwikkelen van astma, longproblemen en hart- en vaatziekten, zegt hoofdonderzoeker Piet Jacobs tegen het AD.

Het probleem wordt verergerd door de huidige trend naar open keukens. “Vroeger waren keukens afgesloten en zetten mensen een raam open zodat de kooklucht verdween”, zegt hij. “Nu mengt het zich door de hele kamer en blijft het langer hangen.”

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat koken op een keramische kookplaat beter is voor de gezondheid en moet worden aangemoedigd, zeggen de onderzoekers.

Bovendien moeten koks de afzuigkap gebruiken voor al het koken, inclusief kokend water of aardappelen. De onderzoekers riepen fabrikanten op om automatische, geluidsarme afzuigventilatoren te ontwikkelen voor elk type keuken.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert