FINANCIEEL.com

King verwachtte 150 jaar na de afschaffing zijn excuses aan te bieden voor de slavernij

King verwachtte 150 jaar na de afschaffing zijn excuses aan te bieden voor de slavernij

Er wordt steeds meer gespeculeerd dat koning Willem-Alexander een historische verontschuldiging zal uitspreken voor het slavenhandelverleden van Nederland als hij de Keti Koti-herdenking in Amsterdam toespreekt.

De ceremonie in het Oosterpark markeert dit jaar de 150e verjaardag van de afschaffing van de slavernij in Suriname en gaat gepaard met een festival op het Museumplein waar de toespraak van de koning live wordt uitgezonden.

Keti Koti – wat betekent “de kettingen zijn verbroken” in de Surinaamse taal Sranantongo – wordt elk jaar op 1 juli in Amsterdam herdacht sinds in 2002 het nationale monument voor de slavernij in het park werd geplaatst. Het is een nationale feestdag in Suriname en de Antilliaanse eilanden sinds 1863.

Premier Mark Rutte formeel zijn excuses aangeboden afgelopen december voor de uitbuiting en mishandeling van mensen “in naam van de Nederlandse staat” tijdens het koloniale tijdperk.

Maar actievoerders zeggen dat een verontschuldiging van de koning, als staatshoofd, door nazaten van mensen die tot slaaf zijn gemaakt in de Nederlandse koloniën als zinvoller wordt gezien.

“Zonder afbreuk te doen aan het belang van de excuses van de premier, denk ik dat een verontschuldiging van de koning grote symbolische waarde heeft”, zegt Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nationaal Instituut voor Studie naar Slavernij NiNsee. vertelde onlangs aan de NOS.

“Genezingsproces”

De koning heeft onlangs hints laten vallen dat hij zich voorbereidt om excuses aan te bieden. In een podcast ter gelegenheid van de 10e verjaardag van zijn troonsbestijging zei hij dat het land samen een “genezingsproces” moest doorlopen om de schade te erkennen die tijdens het koloniale tijdperk was aangericht.

“Ik weet dat ik nergens schuldig aan ben, maar ik heb duidelijk een verantwoordelijkheid tegenover de Nederlandse samenleving voor wat onze voorouders hebben gedaan.” hij zei.

De koning liet ook een onderzoek doen naar de eigen rol van de koninklijke familie in de slavenhandel, waaruit bleek dat het huis van Oranje-Nassau verdiende het equivalent van € 545 miljoen in het geld van vandaag van slavernij, uitbuiting en dwangarbeid.

Rutte en koningin Maxima zijn ook aanwezig bij de Keti Koti-ceremonie in het Oosterpark, samen met minister van Financiën Sigrid Kaag en minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind, die van Surinaamse afkomst is.

Verschillende andere ministers zullen aanwezig zijn bij ceremonies in de Nederlands Caribische landen. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is in Suriname, minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is op Curaçao, minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge is op het eiland Bonaire en Alexandra van Huffelen, staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties, reist tussen Sint-Maarten, Saba en Sint- Eustatius.

Monumenten onthuld

In Utrecht en Almere worden twee monumenten voor de slavernij onthuld, waarmee het totaal in het hele land op acht komt, terwijl de gemeenten Middelburg en Vlissingen, belangrijke handelshavens in de 17e eeuw, formele excuses zullen aanbieden.

Een onofficieel gedenkteken werd vrijdag door actievoerders in de haven van Vlissingen geplaatst nadat de gemeenteraad weigerde er een goed te keuren, met het argument dat het “gebarenpolitiek” zou zijn.

In de afgelopen twee jaar jaar de burgemeesters van alle vier de grote steden hebben hun excuses aangeboden voor hun rol bij het faciliteren van de slavenhandel, terwijl Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) bekendgemaakt waarin wordt beschreven hoe het werd opgericht met kapitaal van koloniale ondernemers en financiële diensten verleende aan slavenhandelaren.

DNB-voorzitter Klaas Knot zei dat het belangrijk is om de geschiedenis zichtbaar te maken en het leed te erkennen dat de activiteiten van de bank hebben veroorzaakt. “De feiten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen en de diep racistische overtuigingen die eraan ten grondslag liggen, raken ons diep”, zei hij.

  • De Keti Koti-ceremonie begint zaterdag om 13.30 uur en wordt uitgezonden en live gestreamd door NOS.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert