Kamerleden debatteren over stikstofstrategie naarmate de kritiek op kabinetsplannen toeneemt

By Jernst van Waal

De groei van blauwalgen wordt gestimuleerd door stikstof. Foto: Depositphotos.com

De parlementsleden debatteren donderdag over de strategie van de regering om de vervuiling op basis van stikstof aan te pakken, slechts een dag later 40.000 boeren namen deel uit protest tegen sluitingsplannen.

Het kabinet streeft ernaar de stikstofuitstoot in 2030 met 50% te verminderen en ministers zeggen dat sommige boerderijen in de buurt van natuurgebieden moeten sluiten om dit te bereiken.

Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal presenteerde haar strategie twee weken geleden, maar is sindsdien onderhevig aan een spervuur ​​van kritiek, ook vanuit de coalitie. De VVD partijcongres riep op tot een verandering van hart, en het CDA en ChristenUnie, beide coalitiepartijen, hebben ook opgeroepen tot een heroverweging van een aantal beleidsmaatregelen.

Van der Wal is tot nu toe standvastig gebleven en stelt dat het aan het kabinet is om de doelen te definiëren en dat de methoden om deze te bereiken nog moeten worden vastgesteld.

Het kabinet is in 2019 gebonden aan een uitspraak van de Raad van State om de stikstofvervuiling terug te dringen om te voldoen aan de Europese regels ter bescherming van kwetsbare habitats, de zogenaamde Natura 200-gebieden.

De uitspraak heeft geleid tot een achterstand in woningbouw- en infraprojecten, omdat de overheid moet komen met nieuwe milieuregels voor bouwvergunningen.

Wat is er toch allemaal aan de hand met stikstof in Nederland?

Het plan van Van der Wal geeft de 12 provincies jaarlijks de tijd om met maatregelen te komen om specifieke lokale doelen in 2030 te halen, variërend van 12% tot 70% in de meest kwetsbare regio’s. Ze zei dat de voorstellen bedoeld waren als ‘richtlijnen’ in plaats van ‘richtlijnen’, maar dat er niet over te onderhandelen was over de doelstelling om het stikstofoxidegehalte in minder dan zeven jaar met 50% te verminderen.

‘Het betekent dat sommige van onze boeren niet in staat zullen zijn om hun bedrijf voort te zetten zoals ze hebben gedaan’, zei ze eerder deze maand bij de presentatie.

Het debat zal naar verwachting tot diep in de avond doorgaan, zeggen politieke commentatoren.