FINANCIEEL.com

Kabinet valt, Rutte stapt op: wat nu?

Kabinet valt, Rutte stapt op: wat nu?

Het kabinet is gevallen, premier Mark Rutte heeft gezegd de politiek te verlaten na de volgende verkiezingen en er zal op zijn vroegst in november gestemd worden. Dit is wat er nu gebeurt.

Wanneer vindt de verkiezing plaats?
Het uiteenvallen van de Nederlandse coalitieregering – een alliantie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – betekent dat Nederland ruim een ​​jaar eerder nieuwe verkiezingen houdt, gezien de kabinetsperiode in Nederland vier jaar is en de laatste verkiezingen in maart zijn gehouden 17, 2021.

Volgens de Nederlandse kieswet moeten verkiezingen plaatsvinden binnen drie maanden na het formele besluit tot ontbinding van het parlement. Daarnaast moeten verkiezingsfunctionarissen ervoor zorgen dat er voldoende tijd is voor partijen om zich te registreren en kandidaat-Kamerleden te vinden, voor Nederlanders in het buitenland om zich aan te melden om te gaan stemmen en voor gemeenten om alles te regelen. De zomervakantie kan een complicerende factor zijn.

De voorzitter van de Kiesraad liet al weten dat gezien de recente Provinciale Statenverkiezingen en al het andere dat er nog moet gebeuren, “op zijn vroegst medio november verkiezingen kunnen plaatsvinden”.

Wie bestuurt intussen het land?
De huidige coalitie blijft in functie totdat een nieuwe coalitieregering als interim-regering is beëdigd. In vaktermen staat de coalitie bekend als “demissionair”, net als ministers. Dutch News gebruikt “conciërge” om te beschrijven demissionair eventuele ministers.

Volgens afspraak zullen de ministers van lopende zaken hun werk beperken tot het behandelen van kwesties die door beide kamers van het parlement als ‘niet-controversieel’ worden beschouwd. In het geval van de huidige regering zullen de aanpak van de stikstofvervuiling, de kwestie van asiel en migratie en de hervorming van de huisvesting waarschijnlijk allemaal met rust worden gelaten totdat we een nieuwe coalitie hebben.

Hebben we nog een premier?
Mark Rutte heeft gezegd de politiek te verlaten en de verkiezingscampagne van de VVD niet te gaan leiden. Technisch gezien betekent dit dat hij niet langer premier zal zijn zodra er algemene verkiezingen zijn geweest en er een nieuwe regering is gevormd. Tot die tijd blijft hij aan, net als de rest van de ministers, tenzij ze tussentijds aftreden om een ​​nieuwe functie in het bedrijfsleven of de publieke sector te aanvaarden – wat wel gebeurt.

Hoe lang duurt het voordat we een nieuwe regering hebben?
Sinds de Tweede Wereldoorlog kostte het gemiddeld 94 dagen om een ​​nieuwe coalitie samen te stellen, maar het duurde 299 dagen voordat het huidige kabinet gevormd was – de langste in de naoorlogse geschiedenis. Huidige opiniepeilingen geven aan dat er minstens drie partijen nodig zijn om een ​​coalitie te vormen, dus de kans is groot dat het een langdurig proces wordt.

De Nederlandse Tweede Kamer heeft 150 zetels, dus een coalitie moet er minstens 76 controleren om comfortabel te zijn.

Al met al duurt het waarschijnlijk tot ver volgend jaar voordat Nederland weer een regering heeft die moeilijke beslissingen kan nemen.

Hoe zit het met de peilingen?
Het is nog te vroeg om te zeggen wat de impact van het besluit van Rutte om te stoppen zal zijn op het lot van de VVD. Een peiling onder de kijkers van het televisieprogramma EenVandaag vorige week suggereerde dat 71% van de VVD-kiezers er geen probleem mee had als hij aan het werk bleef, hoewel driekwart van alle kiezers vond dat hij zijn koffers moest pakken.

Volgens de meest recente peiling der peilingen vanaf eind juni staan ​​de VVD en de boerenpartij BBB nek aan nek, met tot wel 18% steun. De extreemrechtse PVV zou tot 10% van de stemmen winnen, terwijl de linkse groenen GroenLinks, liberaal-democratisch D66 en de PvdA allemaal tot 8% halen.

GroenLinks en de PvdA hebben zojuist ook een verkiezingspact aangekondigd, dat hen naar de derde plaats zou stuwen als al hun kiezers het plan zouden steunen. Nogmaals, de impact daarvan op de peilingen moet nog worden gezien.

Dus wat gaat er de komende weken gebeuren?
Vrijdag, de dag dat het kabinet viel, ging het zomerreces officieel van start. Maandag debatteren parlementsleden over de ineenstorting van het kabinet, maar officieel liggen de parlementaire zaken nu stil tot 4 september.

Je kunt echter een golf van meer aankondigingen verwachten over partijleiders die aftreden, parlementsleden die zeggen dat ze niet meer zullen staan ​​en wie met wie uitsluit om lid te worden van een kabinet.

Dutch News lanceert ook een speciale rubriek op de verkiezingswebsite, zodat u het belangrijkste nieuws kunt volgen zodra het binnenkomt.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert