FINANCIEEL.com

Kabinet pakt ‘schijnzelfstandigheid’ in de zorg aan

Kabinet pakt ‘schijnzelfstandigheid’ in de zorg aan

Foto: Depositphotos.com

De overheid, zorgorganisaties en de Belastingdienst hebben een samenwerking aangekondigd om ‘schijnzelfstandigheid’ in de zorg tegen te gaan.

A nieuw zorgmodel, die volgend jaar van kracht wordt, zal voor zorginstellingen duidelijk maken wat de regels zijn rond het inhuren van zzp’ers en er komen strengere controles om te voorkomen dat werknemers stoppen met werken en daarna terugkeren naar dezelfde baan als zzp’er.

Zorginstellingen klagen al langer over de praktijk die volgens hen de prijs opdrijft.

Directeur van bejaardentehuis Kloek Zorg, Martin van de Graaf, zei dat het vaste personeel in het tehuis “verleid” werd door het freelancepad. “Sommigen werkten hier gewoon, anderen hadden we zelf opgeleid. Ze zouden dan vragen hoeveel ik zou betalen om ze in te huren. Sommigen zouden enorme bedragen eisen. Die mensen zijn de gelukszoekers op de markt’, zei hij tegen de omroep NOS.

Te veel zzp’ers verzwaren ook de last voor andere werknemers, omdat ze vaak niet willen werken tijdens schoolvakanties of nachtdiensten willen draaien, aldus Van de Graaf.

Minister van Langdurige Zorg Conny Helder zei dat freelancers nodig zijn, maar dat te veel zorgen voor discontinuïteit in de zorg.

Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip zei dat het nieuwe model tot doel heeft “oneerlijke concurrentie op het gebied van arbeidsomstandigheden te voorkomen en werknemers te beschermen”.

Het nieuwe zorgmodel is het eerste in een reeks die het kabinet heeft ingezet om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Andere sectoren zouden op korte termijn volgen. De belastingaftrek voor freelancers wordt verlaagd en er komt straks een verplichting voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en pensioenen.

Sommige freelancers zeggen dat hun arbeidssituatie geen kwestie van keuze en gevoel is oneerlijk gericht.

Volgens ING onderzoek zal de vraag naar tijdelijk personeel dit en volgend jaar afnemen.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert