FINANCIEEL.com

Is uw zorgverzekering nog steeds de beste deal voor u?

Is uw zorgverzekering nog steeds de beste deal voor u?

Zorgverzekeraars hebben inmiddels allemaal hun premies voor volgend jaar gepubliceerd. Het is dus tijd om te beslissen of u wel of niet naar een nieuwe aanbieder moet overstappen. Hier zijn enkele dingen om over na te denken.

Alle Nederlandse zorgverzekeraars hebben hun premies voor 2024 bekend gemaakt. Dat betekent dat je nu kunt overstappen naar een andere verzekeraar. De premies zijn dit jaar weer gestegen – met gemiddeld ruim € 9,- per maand – maar je kunt geld besparen door over te stappen naar een nieuwe verzekeraar, te bezuinigen op de aanvullende verzekeringen of door wat aanpassingen te doen.

Als je blijft waar je nu bent, wat gaat het dan volgend jaar kosten?

Kijk eerst eens bij je huidige aanbieder wat je volgend jaar gaat betalen. Een overzicht van alle nieuwe zorgverzekeringsprijzen kan hier gevonden.

Dit jaar variëren de premies van € 131,95, voor FBTO’s zonder franje online natuurlijk polis tot € 170,95 voor ASR’s terugbetalen beleid, waardoor u de vrije keuze heeft waar u behandeld wilt worden. Dat is een verschil in jaarlijkse premies van € 468.

Er zijn geen grote veranderingen in de dekking van de basisverzekering in 2024, maar er komt wel extra hulp voor mensen die lijden aan Long Covid.

En vergeet niet: een tandheelkundige controle en fysiotherapie zijn niet inbegrepen in de basispolis, maar wel in aanvullende pakketten.

Wilt u het eigen risico verhogen, of eigen risicodie u jaarlijks moet betalen?

Het kan slim zijn om het eigen risico te verhogen als u verwacht volgend jaar minder dan € 385 aan basisverzekeringskosten te hebben of als u in totaal € 885 kunt missen als er iets onverwachts gebeurt. Door het eigen risico te verhogen, daalt uw premie met circa € 20,- per maand.

Als u in aanmerking komt voor een zorgtoeslag, een inkomensafhankelijke betaling om mensen met lagere inkomens te helpen hun verzekeringsrekeningen te betalen, houd er dan rekening mee dat hierop € 27,- per maand voor alleenstaanden en € 22,- per maand voor gezinnen wordt verlaagd.

Bekijk wat er wordt aangeboden

Als u weet wat u nodig heeft, gebruikt u de Zorgwijzer vergelijkingstool in het Engels en vergelijk de verschillende elementen, zoals prijs per maand, dekking en klanttevredenheid.

Speel met de filters en probeer te beslissen of aanvullende verzekeringen beter voor u zijn. Soms is het goedkoper om gewoon voor een basisabonnement te gaan en eventuele extra’s, zoals een tandheelkundige controle, zelf te betalen.

Rekening hoeveel keuze je hebt als het gaat om ziekenhuizen en specialisten

Als u toch een behandeling nodig heeft, bent u dan blij met zomaar een ziekenhuis? Of wilt u altijd zelf uw zorgaanbieder kiezen? Als dit laatste waar is, let dan vooral op de keuzemogelijkheden voor de zorgaanbieder die bij uw plan zijn inbegrepen.

Controleer vooraf of de zorgaanbieders van uw voorkeur, zoals ziekenhuizen, apotheken en gezondheidsklinieken, zich binnen het gecontracteerde netwerk van de verzekeraar bevinden.

Als u niet actief wilt controleren of een aanbieder zich binnen het verzekeraarsnetwerk bevindt, kunt u wellicht kiezen voor een uitgebreidere basispolis met een zeer ruime zorgkeuze. Dit heet een combinatiepolis of restitutiepolis in het Nederlands.

Zijn er extra diensten die u kunt krijgen?

Zorgverzekeraars doen er alles aan om zich van elkaar te onderscheiden. Controleer dus of u kunt profiteren van bepaalde extra diensten, zoals een persoonlijke gezondheidscheck, kortingen bij sportscholen en gezondheidsclubs of een gratis ongevallenverzekering.

De Hema-polis biedt bijvoorbeeld 10% korting op Hema-aankopen, terwijl andere beloven uw rekeningen binnen twee dagen te betalen.

Neem een ​​besluit en maak de schakelaar

Sluit u vóór 1 januari een nieuwe zorgverzekering af? Dan zorgt uw nieuwe verzekeraar ervoor dat uw oude verzekering automatisch wordt opgezegd en dat uw nieuwe verzekering op 1 januari ingaat.

U heeft altijd 14 dagen bedenktijd waarin u uw besluit gratis en kosteloos kunt herroepen. Kijk op Zorgwijzer voor de beste aanbiedingen

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert