FINANCIEEL.com

Insectenwerende kastanjes keren terug naar de Haagse lanen

Insectenwerende kastanjes keren terug naar de Haagse lanen

Foto: Depositphotos.com

Den Haag krijgt zijn karakteristieke bomenrijen terug nu onderzoekers van Wageningen University een insectenresistente paardenkastanje hebben ontdekt.

Zo’n 65% van de paardenkastanjes in Den Haag, waarvan sommige wel 140 jaar oud zijn, is aangetast door bloedende kankereen ziekte die typisch is voor dit type.

De ziekte, die zich 20 jaar geleden manifesteerde en zich sindsdien over het land heeft verspreid, wordt veroorzaakt door Pseudomonas syringae pv aesculi, een bacterie die de sapstroom van de boom verstoort. Op de schors vormt zich dan een kleverige substantie die lijkt op bloed.

De Haagse gemeente had Wageningen in 2018 gevraagd om een ​​oplossing voor het probleem te vinden. “Al snel werd duidelijk dat de enige duurzame oplossing het vinden van een resistente, of in ieder geval een minder vatbare, kastanjeboom was. En dat hebben we gedaan’, zeggen de Wageningse onderzoekers Jelle Hiemstra en Marcel Wenneker tegen omroep NOS.

De onderzoekers volgden 800 jonge kastanjebomen die met de bacterie werden geïnjecteerd. “We ontdekten dat er grote verschillen waren tussen de bomen. Verschillende minder bekende soorten waren duidelijk minder getroffen”, aldus de onderzoekers.

Waarom het immuunsysteem van sommige soorten beter in staat is om de bacteriën te bestrijden, is nog niet bekend, zeiden ze.

Den Haag heeft nu 60 jonge insectenresistente kastanjes, maar het duurt nog vier jaar voordat ze groot genoeg zijn om uitgeplant te worden.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert