FINANCIEEL.com

Indonesische verpleegsters “overwerkt en uitgebuit”: Nu.nl

Indonesische verpleegsters “overwerkt en uitgebuit”: Nu.nl

Een arts die de pols van een patiënt controleert op een infuus
Foto: Depositphotos.com

Ervaren verpleegkundigen uit Indonesië die door een Nederlandse hogeschool en uitzendbureau zijn geworven voor een stage, beweren onder valse voorwendselen naar Nederland te zijn gehaald. Nu.nl vrijdag gemeld.

Het platform sprak met zes van de verpleegkundigen die hebben deelgenomen of nog steeds deelnemen aan een opleiding die de Avans Hogeschool aanbiedt via uitzendbureau Your Medical Matchmaker.

De verpleegkundigen zeggen dat ze gedwongen werden om 40 uur per week te werken, terwijl hen was beloofd dat ze niet meer dan 16 uur zouden werken om hen tijd te geven om te studeren voor een Nederlands diploma. Ook beweren ze 24 uur niet betaald te hebben omdat ze in het kader van de stage zijn afgeprijsd.

“We worden overwerkt, uitgebuit en aan ons lot overgelaten”, zegt een verpleegster tegen NU.nl.

Een van de studenten zei dat in haar contract met het bureau stond dat ze niet in een Indonesisch ziekenhuis mocht werken in afwachting van een studentenvisum om naar Nederland te gaan. Uiteindelijk moest ze twee jaar wachten in plaats van de beloofde zes maanden, voordat ze de reis kon maken.

“Het bureau zei dat het de [immigration service] IND hield de boel tegen en dat we geduld moesten hebben”, zei ze.

Eenmaal in Nederland ontdekte ze dat ze, in tegenstelling tot andere studenten, niet in hun favoriete baan mochten werken, maar alleen plaatsen in de thuisverpleging en ouderenzorg kregen aangeboden. “Maar de meesten van ons wilden graag in een ziekenhuis werken, daar ligt onze expertise. (…) Ik heb hier niets nieuws geleerd”, zegt ze tegen Nu.nl.

Een andere student suggereerde dat ze hierheen waren gebracht om personeelsproblemen te verlichten.

‘In Indonesië hebben we dit systeem van thuiszorg niet en er zijn nauwelijks bejaardentehuizen’, zei hij. “Ze hebben ons hier harder nodig dan wij hen.”

De Nederlandse Arbeidsinspectie doet nu onderzoek naar de zaak.

In een stelling op de website van Avans zeiden de school en het bureau dat het trainingsprogramma “voldoet aan de normen” en dat ze “er vertrouwen in hebben” dat het onderzoek niets aan de hand zal zijn.

De IND is inmiddels gestopt met het verstrekken van studentenvisa in afwachting van de uitkomst van het onderzoek dat na de zomer wordt verwacht.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert