FINANCIEEL.com

IMF verlaagt de Nederlandse groeiverwachting, ziet de inflatie stijgen

IMF verlaagt de Nederlandse groeiverwachting, ziet de inflatie stijgen

Foto: Depositphotos.com

Het Internationale Monetaire Fonds ziet de economische groei in Nederland en andere Europese landen vertragen, terwijl de inflatie problematisch blijft.

Het IMF verlaagde dinsdag zijn prognose voor de Nederlandse groei voor 2023 van 1% naar 0,6%, en volgend jaar naar 1,1%. Het Nederlandse macro-economische planningsbureau CPB zei vorige maand dat de groei dit jaar 0,7% en in 2024 1,5% zou bereiken.

Volgens de internationale organisatie groeide de Nederlandse economie in 2022, aan het einde van de coronaviruspandemie, met 4,3%.

Lees de volledige voorspelling

“De wereldeconomie toont veerkracht. Het land is niet geneutraliseerd door de grote schokken die het de afgelopen twee of drie jaar heeft meegemaakt, maar het doet het ook niet zo goed”, zegt hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas. persbureau Reuters in een interview. “We zien een wereldeconomie die hinkt en nog niet helemaal sprint.”

Ook het IMF raamt de inflatie in Nederland op 4% dit jaar en 4,2% in 2024. huidige officiële tarief in Nederland is 0,2%, maar dat komt door officiële veranderingen in de manier waarop de energieprijzen worden berekend. De voedselinflatie blijft 10%.

Het IMF verlaagde ook zijn groeiverwachtingen voor de eurozone naar 0,7% dit jaar en volgend jaar naar 1,2%.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert