FINANCIEEL.com

Igor Girkin, schuldig bevonden aan het neerhalen van MH17, wordt gearresteerd in Rusland

Igor Girkin, schuldig bevonden aan het neerhalen van MH17, wordt gearresteerd in Rusland

Igor Girkin op zijn gezochte foto van de Nederlandse politie. (Foto: Politie)

De voormalige Russische militaire commandant Igor Girkin, die eerder dit jaar door een Nederlandse rechtbank werd veroordeeld voor het neerhalen van vlucht MH17 en de moord op 298 mensen, is volgens zijn vrouw in Rusland gearresteerd.

Miroslava Reginskaya plaatste op het officiële Telegram-kanaal van Girkin dat de Russische autoriteiten vrijdagochtend naar hun huis in Moskou waren gekomen en de 53-jarige arresteerden.

Dat meldt de Russische staatsmedia TASS lokale politie heeft de arrestatie bevestigd.

Girkin was een van de drie mannen vorig jaar veroordeeld door de rechtbank Den Haag voor het leveren van de grond-luchtraket waarmee het passagiersvliegtuig van een Maleisische luchtvaartmaatschappij in 2014 werd neergeschoten. Hij en zijn mededaders werden bij verstek veroordeeld tot levenslang.

De ex-officier van de Federale Veiligheidsdienst (FSB) is steeds kritischer geworden over de strategie van het Kremlin in Oekraïne en roept op tot extremere maatregelen. Hij werd vorig jaar ook gearresteerd op de Krim, toen hij probeerde zich bij het Russische leger aan de frontlinie aan te sluiten.

Volgens zijn vrouw is Girkin beschuldigd van extremisme en heeft ze sinds zijn arrestatie geen enkel contact meer met hem gehad.

Dinsdag riep Girkin de Russische president Vladimir Poetin op om af te treden en schreef op zijn Telegram-kanaal, dat ongeveer 80.000 volgers heeft, dat “het land nog geen zes jaar van deze laffe middelmatigheid aan de macht zal overleven”.

Rusland zet zijn onderdanen niet uit, dus hij zal naar verwachting niet naar Nederland worden gestuurd om zijn straf uit te zitten.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert