FINANCIEEL.com

Huizenprijzen stijgen licht in juni, meer woningen wisselen van eigenaar

Huizenprijzen stijgen licht in juni, meer woningen wisselen van eigenaar

Foto: DutchNews.nl

De huizenprijzen in Nederland stegen in juni met slechts 0,2% ten opzichte van mei, maar waren 5,5% lager dan een jaar geleden, meldt het CBS maandag.

De cijfers zijn gebaseerd op voltooide transacties en lopen achter op eerdere statistieken van makelaars. De NVM-makelaarsorganisatie zei eerder deze maand daadwerkelijk kwartaalverkoopprijzen te hebben 2,8% gestegen in de periode april tot eind juni, op basis van transacties door haar leden.

De huizenprijzen daalden gestaag sinds augustus 2022, toen de stijgende rente echt effect begon te krijgen.

Uit cijfers van het kadaster blijkt ook dat er nu meer woningen van eigenaar wisselen. In juni registreerde het Kadaster ruim 16.500 afgeronde transacties, 6% meer dan in juni 2022.

Het CBS publiceerde maandag ook kwartaal-op-kwartaalcijfers over de regionale woningmarkt, waaruit bleek dat de prijzen in alle provincies in het tweede kwartaal van het jaar waren gedaald.

Van de vier grote steden deed de grootste daling zich voor in Utrecht, waar de prijzen met 12,3% daalden. In Amsterdam daalden de prijzen met 9%, vergeleken met -5,7% in het eerste kwartaal, maar het aantal transacties in de hoofdstad steeg met ruim 6%.

Economen van ABN Amro zeiden vorige week dat ze verwachten dat het aantal mensen dat huizen koopt en verkoopt zal aanhouden vallen in 2024ondanks de lichte stijging van de prijzen.

Het aantal verkopen daalde met 7% in de 12 maanden tot eind mei en de vooruitzichten voor de toekomst zijn “allesbehalve gunstig”, aldus de bank in haar laatste woningmarktmonitor.

De bank verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 5% dalen en in 2024 met 3%, een iets betere prestatie dan in eerdere prognoses.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert