FINANCIEEL.com

Huizenprijzen moeten de risico’s van klimaatverandering weerspiegelen: AFM

Huizenprijzen moeten de risico’s van klimaatverandering weerspiegelen: AFM

Overstromingswater in Maastrict. Foto: Dana Bos

Overstromingen en schade aan de fundering van eigendommen als gevolg van klimaatverandering vormen een steeds groter risico voor huiseigenaren en kunnen aanzienlijke financiële gevolgen hebben voor de huizenprijzen, de toezichthouder financiële dienstverlening AFM zei dinsdag.

Klimaatverandering zal leiden tot extremer weer, met zware regenval en lange perioden van droogte tot gevolg, die op hun beurt het risico op overstromingen vergroten en funderingen beschadigen, aldus de AFM in een nieuw rapport.

In totaal zullen in 2050 mogelijk één miljoen woningen te maken krijgen met funderingsproblemen, een risico waartegen niet verzekerd kan worden. Reparatiekosten bedragen gemiddeld € 54.000,-, maar kunnen oplopen tot € 100.000,-, aldus het AFM-rapport.

Ongeveer 59% van Nederland is ook kwetsbaar voor overstromingen, en dit is de enige partij die verzekerbaar is, aldus het AFM-rapport.

De AFM zegt dat verkopers verplicht moeten worden om kopers nauwkeurige informatie te geven over de funderings- en overstromingsrisico’s waarmee zij te maken kunnen krijgen, wat op zijn beurt gevolgen zal hebben voor de huizenprijzen.

“Het zou het beste zijn als we een soort klimaatlabel zouden hebben, zodat mensen die een woning kopen de potentiële risico’s kunnen zien en daar rekening mee kunnen houden in de prijs”, zegt AFM-directeur Laura van Geest. “Het maakt niet uit of het via zelfregulering of de overheid gebeurt, als het maar gebeurt.”

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert