FINANCIEEL.com

Huishoudelijk afval daalt, vooral door minder bouwpuin en bladeren

Huishoudelijk afval daalt, vooral door minder bouwpuin en bladeren

Sommige rommel haalt de vuilnisbakken niet Foto: S Boztas

Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Nederlandse statistiekbureau CBSheeft het huishoudelijk afval per hoofd van de bevolking het laagste punt in bijna 30 jaar bereikt.

In 2022 werd door gemeenten 8,1 miljard kilo huishoudelijk afval ingezameld, wat neerkomt op zo’n 461 kilo per inwoner. Dit is het laagste cijfer sinds 1994, toen er 478 kilogram per hoofd van de bevolking werd ingezameld.

De hoeveelheid huishoudelijk afval, ingezameld of afgegeven bij recycling
centra, gedaald met 8% sinds 2021.

Het CBS zegt met name dat er minder gft-afval, schoon puin en grond en hout is ingezameld, van 124 het jaar ervoor naar 112 kilogram in 2022. Het schrijft minder organisch en grof tuinafval toe aan 2022 met minder regen, wat betekent minder bladeren.

Uit de statistieken blijkt ook dat minder puin, grond en houtafval in 2022 vooral te danken is aan minder huishoudelijke verbouwingswerken, vergeleken met de coronajaren 2021 en 2020. Meer van dat afval werd in 2020 ingezameld tijdens de lockdown toen mensen thuis en besloot zich bezig te houden met doe-het-zelf – soms ten koste van de nabuurschapsbetrekkingen, andere onderzoek heeft voorgesteld.

Ook is er in 2022 minder huishoudelijk restafval en plastic, metaal en drankkartons ingezameld ten opzichte van het jaar ervoor.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert