Huisartsen tekenen akkoord over hervorming van de gezondheidszorg

By Jernst van Waal

Foto: Depositphotos.com

Huisartsenvereniging LHV heeft nu ingestemd met ondertekening van het nieuwe zorgakkoord van het kabinet, dat tot doel heeft de aanpak van de zorg de komende jaren te moderniseren.

Elf andere organisaties tekenden de overeenkomst al, maar huisartsen wilden dat zorgverzekeraars zich committeren aan het bekostigen van langere afspraken met patiënten en meer garanties op avond- en weekendtarief.

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid is verheugd over het besluit van de LZV om mee te werken. ‘Door samen te werken met alle betrokkenen kunnen we de oplossingen bedenken die nodig zijn om de zorg ook in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden’, aldus de minister.

Het doel van de Integraal Zorgakkoord (integraal zorgakkoord of IZA) is meer inzetten op preventie en doelmatigheid, terwijl de zorg betaalbaar blijft.

Het bevat plannen om de administratieve rompslomp te verminderen, complexe zorg op minder locaties te concentreren en het duurder te maken voor mensen om gebruik te maken van zorgdiensten die geen contract hebben met een zorgverzekeraar.

Ook zorg die arbeidsintensief en duur is en een grote impact heeft op het milieu, kan extra gecontroleerd worden