Huisartsen starten week van protesten, geen storing dienstverlening

By Jernst van Waal

Kind dat vaccin krijgt

Huisartsen in Nederland zijn een week van ‘publieksvriendelijke’ protesten begonnen om de druk op operaties te benadrukken en om de regering aan te sporen maatregelen om hun werklast te verminderen in haar langetermijnplannen voor gezondheidszorg.

Huisartsen nemen geleidelijk meer taken op zich die voorheen door specialisten in ziekenhuizen werden gedaan. Verwijzingen duren ook langer, waardoor patiënten meer tijd doorbrengen in de zorg van hun huisarts.

Artsen zeggen dat verzekeraars te ver verantwoordelijkheid nemen en dat meer vertrouwen in hun medische beslissingen de tijd die ze besteden aan het invullen van formulieren en ander papierwerk zou verminderen. Ook roepen ze gemeenten op om te zorgen voor meer betaalbare praktijkhuisvesting.

Er zal geen overlast zijn voor patiënten, vertelde huisarts en protestorganisator Aart Verdaasdonk aan de omroep NOS. Verdaasdonk, wiens praktijk is uitgedost met emmers tot de rand gevuld met water om te laten zien dat zijn takenlijst bijna overloopt, zei dat hij meer tijd wil besteden aan zijn patiënten, die nu vaak met vragen blijven zitten na een consult.

Artsen willen ook dat huisartsenpraktijken, ambulancediensten en SEH-afdelingen nauwer gaan samenwerken.

De week wordt vrijdag afgesloten met een protestbijeenkomst op het Malieveld in Den Haag.