FINANCIEEL.com

Holocaustontkenning wordt een specifiek misdrijf in Nederland

Holocaustontkenning wordt een specifiek misdrijf in Nederland

Een Holocaust-monument voor een huis aan de Leidsekade in Amsterdam. Foto: DutchNews.nl

De wet op het verbod op racisme en discriminatie wordt uitgebreid naar specifiek het ontkennen van de holocaust en andere oorlogsmisdaden, heeft het kabinet-demissionair besloten.

Dat zei minister van Justitie Dilan Yeşilgöz wetgeving werd aangepast want “het ontkennen van dit soort gruwelijke misdaad is helaas aan de orde van de dag geworden.”

“Het antisemitisme-monster steekt de kop op en dat baart me zorgen”, zei ze. “We mogen dit niet onbeantwoord laten, want de Holocaust is geen geschiedenisles.”

De wijziging is in overeenstemming met de EU-wetgeving en zal ook expliciet van toepassing zijn op witwassen, bagatelliseren en ontkennen van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Degenen die schuldig worden bevonden, riskeren een gevangenisstraf van maximaal een jaar.

Een onderzoek door een Amerikaanse onderzoeksgroep eerder dit jaar toonde aan dat ongeveer 12% van de Nederlandse volwassenen gelooft dat de Holocaust een mythe was of dat het aantal vermoorde Joden sterk overdreven is en dat nog eens 9% het niet zeker weet.

Meer dan 70% van de joodse bevolking van Nederland werd naar concentratiekampen gedeporteerd. Niettemin noemde 53% van alle respondenten en 60% van de jongeren onder de 40 hun land niet als een plaats waar de Holocaust plaatsvond.

Bovendien wist 27% van de ondervraagden niet dat Anne Frank stierf in een concentratiekamp.

Yeşilgöz zei destijds dat de bevindingen van het onderzoek ‘schokkend en buitengewoon ernstig’ waren. ‘We hebben veel te doen en het moet snel gebeuren.’ zei ze verder Twitteren.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert