Hogere huren bij hoge energielabels: minister maakt plannen bekend

By Jernst van Waal

Foto: DutchNews.nl

Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge heeft meer details gepubliceerd over zijn plannen om de huurcontrole uit te breiden naar meer woningen, waaronder plannen om verhuurders die de regels overtreden te beboeten.

Momenteel zijn huurcontroles van toepassing op alle woningen met een waarde van minder dan 142 punten, op basis van voorzieningen, grootte en de waarde van het onroerend goed. De Jonge wil dat nu uitbreiden naar 187 punten en tegelijkertijd het puntensysteem moderniseren. In het huidige systeem staan ​​187 punten gelijk aan een huur van ongeveer € 1.000 per maand.

‘Het enorme tekort aan huurwoningen zorgt ervoor dat er enorme huren worden gevraagd voor woningen die het gewoon niet waard zijn’, zei De Jonge vrijdag. ‘Door middenhuur te reguleren, kunnen we huurders beschermen tegen te hoge huren en zorgen dat mensen een eerlijke prijs betalen.’

Als het nieuwe systeem in januari 2024 wordt ingevoerd, valt zo’n 90% van de Nederlandse woningvoorraad onder huurcontrole. De nieuwe regels gelden vanaf die datum alleen voor nieuwe contracten en het kabinet schat dat zo’n 150.000 woningen dan goedkoper zijn dan nu.

De belangrijkste wijzigingen in het systeem zijn onder meer het toevoegen van punten voor alle buitenruimtes, niet alleen grotere balkons of tuinen, en voor energie-efficiëntie. Hoe hoger het energielabel, hoe meer punten de woning krijgt.

De minister zegt dat als de nieuwe regels eenmaal van kracht zijn, onroerend goed met een waarde van 187 punten een maximale huur van ongeveer € 1.100 zal dragen.