‘Het zijn niet de vrouwen’, zegt vrouwelijk personeel terwijl het The Voice-schandaal zich verspreidt

By Jernst van Waal

De Mol aan het woord tijdens het programma. Foto: Koen van Weel ANP

Mediamagnaat John de Mol is alom bekritiseerd omdat hij een deel van de schuld lijkt te leggen voor de voortdurende seksuele intimidatie van vrouwelijke deelnemers op talentenjacht The Voice of Holland aan de voeten van de vrouwen zelf.

De Mol vertelde de documentairemakers in een interview dat ‘het bredere probleem is dat vrouwen dit soort dingen niet meteen melden.’

‘Ze lijken een soort van schaamte te voelen. Ik weet niet wat dat is. Dat wil ik graag onderzoeken’, zegt De Mol.

Die opmerking leidde tot een paginagrote advertentie in de ADVERTENTIE van het vrouwelijk personeel van Talpa, het productiebedrijf van De Mol, die zegt: ‘Beste John, het zijn niet de vrouwen die het probleem zijn.’

Elders werden de opmerkingen van De Mol bekritiseerd omdat ze ongevoelig waren en de slachtoffers de schuld gaven.

In trouw, expert in gendergerelateerd geweld Renée Romkes noemde de opmerking ‘een klassiek voorbeeld van herkaderen, een retorische truc’. De Mol lijkt sympathie te hebben voor de schaamte van de vrouwen, zei Romkes ‘maar wat hij eigenlijk zegt is: het is hun probleem, niet het mijne.’

Voormalige coaches en presentatoren van de show voegden zich bij de kritiek op sociale media, waarbij Chantal Janzen zei dat de onthullingen ‘haar deden kotsen’, terwijl Wendy van Dijk, een andere voormalige presentator, zichzelf ‘sprakeloos’ verklaarde.

Zangeres Ilse de Lange, oud-coach op het programma, zegt: ‘Het is verschrikkelijk om te zien hoe mensen die de droom willen verwezenlijken om het als artiest waar te maken, in zo’n nachtmerrie belanden. Het is goed dat dit nu grondig wordt onderzocht.’

Tot nu toe hebben 19 vrouwen muzikant en partner van De Mol’s zus Linda Jeroen Rietbergen geïdentificeerd als een seksueel roofdier, terwijl een van de regisseurs van de show door 15 vrouwen werd genoemd. Zanger Marco Borsato zou zes deelnemers, waaronder drie minderjarige meisjes, ongepast hebben aangeraakt.

Een voormalige deelnemer heeft aangifte gedaan bij de politie waarin hij rapper en coach Ali B ervan beschuldigde haar acht jaar geleden te hebben verkracht, toen ze als 18-jarige in de show verscheen. De vrouw vertelde haar verhaal op Boe met een verkapte stem, zeggend dat ze ‘bevroor’ tijdens de aanval en dat het haar jaren had gekost om te beseffen dat het haar niet kwalijk was.

Advocaat

Advocaat Ruth Jager zei dat het gebruikelijk is dat vrouwen zwijgen nadat ze zijn misbruikt. ‘Het is totaal onterecht, maar ze voelen zich partijverantwoordelijk. (…) Wat de Mol had moeten zeggen is: hou je vuile pootjes voor je,’ zei ze tegen de Volkskrant.

Het is nog niet duidelijk of De Mol aansprakelijk kan worden gesteld voor wat er is gebeurd. ‘Er zal een discussie zijn over de vraag of er al dan niet een zaak voor verkrachting moet worden ingediend in de zaak van Ali B. Dat zijn legitieme vragen’, zei advocaat Richard Korver, eraan toevoegend dat hij hoopte dat de discussie zich ook zou richten op ‘hoe we als samenleving hiermee omgaan’.

Het openbaar ministerie heeft riep vrouwen op die seksuele intimidatie hebben ervaren terwijl ze op The Voice verschenen om aangifte te doen bij de politie, niet bij de advocaten van de huidige eigenaren van het formaat ITV. ‘Onderzoek wordt gedaan door een gespecialiseerd team. Bewijs is misschien moeilijk te produceren, maar het is zeker niet onmogelijk’, aldus de afdeling.