FINANCIEEL.com

Het faillissementspercentage stabiliseert, maar is met 60% gestegen ten opzichte van 2022

Het faillissementspercentage stabiliseert, maar is met 60% gestegen ten opzichte van 2022

Foto: DutchNews.nl

Het faillissementspercentage in Nederland lijkt zich te stabiliseren en de langverwachte stijging van het aantal insolventies na het coronavirus is tot nu toe uitgebleven, aldus nieuwe cijfers van het CBS.

Vorige maand gingen 292 bedrijven failliet, vrijwel in lijn met het totaal in september, aldus het CBS.

Het aantal faillissementen stijgt sinds augustus 2021 langzaam, maar noch het einde van de coronamaatregelen, noch de rentestijging lijken veel directe impact te hebben gehad, aldus het CBS.

Niettemin is het aantal bedrijven dat in de eerste tien maanden van dit jaar failliet gaat, 60% hoger dan in dezelfde periode in 2022. Bedrijven die actief zijn in de handel en de bouwsector waren verantwoordelijk voor de meeste faillissementen.

In mei 2013, op het hoogtepunt van de economische crisis, gingen 911 bedrijven failliet. In augustus 2021 was dat aantal gedaald tot een recordlaagte van 109, omdat overheidsmaatregelen om de impact van de corona-lockdowns op te vangen ervoor zorgden dat bedrijven niet failliet gingen.

De centrale bank zei vorig jaar dat ze verwachtte dat het aantal faillissementen zou stijgen zodra de maatregelen zouden worden afgebouwd, omdat sommige bedrijven die niet langer levensvatbaar waren, door de hulp van de overheid overeind werden gehouden.

Ongeveer 27.000 bedrijven hebben echter problemen met het terugbetalen van uitgestelde belastingen en worden geconfronteerd met juridische stappen om de schulden terug te vorderen.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert