Site pictogram Financieel.com

Het einde van 1,5 meter, maar er blijven veel inconsistenties: wat de kranten zeggen

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

De stickers kunnen nu worden verwijderd. Foto: Brandon Hartley

De gehoopte opluchting en vreugde bij het achterlaten van de ‘1,5 meter samenleving’ bleef na de persconferentie van dinsdag uit. In plaats daarvan kregen beschuldigingen van inconsistentie voorrang op ‘je arm weer om iemands schouder kunnen leggen’.

De Volkskrant gepeilde reacties onder ontevreden clubeigenaren wiens locaties niet open mogen blijven na middernacht, wat volgens de eigenaren het moment is waarop de pret begint. Een ‘corona-besmettingspiek’ zoals die in juni zal er dit keer niet komen, zeggen ze, omdat er veel meer mensen zijn ingeënt en mensen in ieder geval thuis blijven feesten zonder coronapas.

Waarom de regering het oké vindt dat mensen ‘dansen en drinken in lawaaierige, slecht geventileerde ruimtes’, tot middernacht en niet daarna, is niet helemaal duidelijk, aldus de krant.

De NRC concentreerde zich op de harde woorden van conciërge Hugo de Jonge voor mensen die het vaccin weigeren. ‘Ik ben niet de minister van doen wat je wilt,’ snauwde hij, erop wijzend dat de groep van zo’n 1,8 miljoen mensen die niet zijn gestoken de rest van de bevolking in feite in gijzeling houdt.

De vraag is echter of zijn harde houding twijfelaars en sceptici ertoe zal brengen zich te laten vaccineren, aldus de krant. Verankering is een risico: acht op de tien niet-gevaccineerde mensen vinden de coronapas ‘oneerlijk’, zegt de krant, een I&O-enquête aanhalend. Tweederde van degenen die wel de prikken hebben gekregen, vinden de nieuwe maatregel prima, zo bleek uit het onderzoek.

De gehoopte opluchting om de anderhalvemetersamenleving achter zich te kunnen laten, bleef uit, Trouw zei. In plaats daarvan heerste frustratie over inconsistenties.

Waarom mogen casino’s bijvoorbeeld open tot 3 uur ’s nachts, terwijl bars om middernacht moeten sluiten?, aldus de krant.

‘Rutte en De Jonge konden niets beters bedenken dan te zeggen dat er enkele limieten moesten worden gesteld om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ze vergaten gemakshalve dat toen clubs in juni open gingen, het de regeringsslogan ‘Dansen met Jansen’ was die de piek veroorzaakte’, merkte de krant op.

Mobiele versie afsluiten