FINANCIEEL.com

Hacker krijgt drie jaar cel wegens het chanteren van bedrijven

Hacker krijgt drie jaar cel wegens het chanteren van bedrijven

Foto: Depositphotos.com

Een 21-jarige hacker die verschillende bedrijven heeft gechanteerd door te dreigen gestolen informatie te verkopen, is dat wel geweest gevangengezet door rechters in Amsterdam voor vier jaar, waarvan één geschorst.

Pepijn van der S werd opgespoord nadat een van zijn slachtoffers, een bedrijf dat software aan garages leverde, naar de politie stapte. Van der S probeerde voor de tweede keer gestolen informatie van het bedrijf RDC online te verkopen via een website genaamd RaidForums.

De hacker had RDC eerder overgehaald om hem voor zo’n € 100.000 aan bitcoin te betalen om te voorkomen dat hij de informatie zou verspreiden.

Banenplatform Homefun betaalde Van der S ook één bitcoin voor zijn stilzwijgen, destijds zo’n €60.000 waard. Ook in dat geval beloofde hij de informatie te vernietigen, maar deed dat niet.

In totaal hebben zeker twaalf bedrijven formele aangifte gedaan bij de politie nadat ze door Van der S waren benaderd, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog veel hoger, aldus het Openbaar Ministerie eerder.

Volgens RTL Nieuws werkte Van der S voor cybersecuritybedrijf Hadrian en was hij vrijwilliger bij het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure, waar hij bedrijven hielp zichzelf te beschermen tegen hacking.

RaidForums is inmiddels gesloten tijdens een internationale politieoperatie.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert