FINANCIEEL.com

Grote pensioenfondsen zwijgen dit jaar over verhoging van de uitkeringen

Grote pensioenfondsen zwijgen dit jaar over verhoging van de uitkeringen

Foto: DutchNews.nl

De financiële positie van de grootste Nederlandse pensioenfondsen verbetert, maar het is nog onduidelijk of ze eind dit jaar de uitkeringen zoals gehoopt op tafel leggen, nieuwswebsite aldus Nu.nl op donderdag.

Sommige fondsen verhogen de pensioenen begin dit jaar al met maar liefst 10% vanwege hun verbeterde positie, maar pas in het najaar besluiten ze of de uitkeringen weer omhoog kunnen.

De fondsen moeten een dekkingsgraad van 105% hebben om de pensioenen te verhogen, wat betekent dat hun vermogen groter moet zijn dan hun verplichtingen. De vijf grote fondsen staan ​​er allemaal ruim boven, maar hebben zich nog niet uitgelaten over de vooruitzichten voor een stijging.

Ambtenarenpensioenfonds ABP, een van de grootste fondsen ter wereld, heeft momenteel een dekkingsgraad van 113,6%. Maar de hoofdeconoom van het fonds, Thijs Knaap, maakte in zijn kwartaalupdate donderdag geen melding van een mogelijke pensioenverhoging.

Dat heeft volgens Nu.nl te maken met de invoering van het nieuwe pensioenstelsel, dat forse gevolgen heeft voor fondsen en fondsen kan stimuleren om hun reserves op te krikken in plaats van aan te vullen.

Het doel van de nieuwe wetgeving, die 16 jaar geleden voor het eerst ter sprake kwam, is om bedrijfspensioenen duurzamer te maken. Als de regeling in 2027 ingaat, weten werknemers met een bedrijfspensioenregeling vooraf niet meer hoeveel pensioen ze krijgen.

In plaats daarvan zullen de pensioenen variëren in lijn met het beleggingsrendement en de levensverwachting, waardoor de economie meer invloed zal hebben op de uitkeringen. De
doel van de hervorming, zegt de regering, is om de lasten te spreiden
pensioenen eerlijker over de generaties heen.

Bedrijfspensioenen worden niet meer gebaseerd op gemiddelde (loonafhankelijke) premies, maar op iedereen die hetzelfde betaalt.

Het Nederlandse pensioenstelsel is momenteel gebaseerd op drie pijlers: de AOW, verplichte bedrijfspensioenregelingen – sectorbreed of ondernemingsgebonden – en individuele of particuliere pensioenregelingen.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert