FINANCIEEL.com

“Grootste Nederlandse gebruiker” gearresteerd in aanhoudend onderzoek naar hackerwebsite

“Grootste Nederlandse gebruiker” gearresteerd in aanhoudend onderzoek naar hackerwebsite

Foto: Depositphotos.com

Een 32-jarige Nederlander is gearresteerd in Barendrecht als onderdeel van een lopend onderzoek naar een hackermarkt genaamd Genesis Market, die meer dan twee miljoen identiteiten te koop aanbood.

De man zou tienduizenden euro’s op de markt hebben uitgegeven, waarmee hij “de grootste Nederlandse gebruiker van de Genesis Market en mogelijk een van de wereldwijde top 10” is geworden, zegt politiewoordvoerder Ruben van Well tegen Nederlandse media.

In totaal werden 17 Nederlanders gearresteerd toen het platform in april werd gesloten en liepen tienduizenden mensen in Nederland ‘acuut gevaar’ het doelwit te worden, aldus de Nederlandse politie destijds.

Operatie Cookiemonster leidde tot honderden invallen in 17 verschillende landen en 119 arrestaties. De arrestanten in Nederland waren betrokken bij het plunderen van bankrekeningen, het stelen van cryptovaluta, het kapen van online identiteiten van mensen en het afpersen van bedrijven en particulieren.

De laatste verdachte woont in Brazilië, maar werd vorige week opgepakt tijdens een bezoek aan Nederland.

Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie maandag bevestigd dat een 21-jarige man uit Amsterdam is aangehouden voor zijn rol bij een internetfraudeoperatie en witwassen.

De man zou minstens € 400.000 hebben verdiend aan zijn slachtoffers, die werden opgelicht om hem toegang te geven tot hun bankrekeningen. De verdachte had een verzameling van minstens 1,5 miljoen telefoonnummers en e-mailadressen die bij de oplichting werden gebruikt.

De man werd begin juli aangehouden en zit inmiddels drie maanden vast.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert