FINANCIEEL.com

GroenLinks, PvdA-leden steunen gezamenlijke verkiezingscampagne

GroenLinks, PvdA-leden steunen gezamenlijke verkiezingscampagne

Jesse Klaver en Attje Kuiken nadat de stemming openbaar was gemaakt. Foto: Sem van der Wal ANP

Leden van de PvdA en GroenLinks hebben met een overweldigende meerderheid gestemd voor een gezamenlijke campagne en een gezamenlijk manifest in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in november.

Maar liefst 92% van de Groenlinks en 88% van de PvdA-kiezers stemden voor het gezamenlijke programma, waarbij één leider beide partijen vertegenwoordigt.

Nadat de uitslag van de stemming bekend was gemaakt, zei PvdA-leider Attje Kuiken zo’n overwinning niet te hebben verwacht. “Mensen willen verandering”, zei ze. “Politiek gaat nu over wantrouwen, over tegen de ander zijn, maar we hebben gezegd ‘nee, we doen het samen’.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver zei dat de gezamenlijke fractie geen loze beloftes aan de kiezers zal doen. “Misschien wordt het op individueel niveau niet beter voor je, maar de samenleving als geheel zal een betere plek zijn”, zei hij.

De PvdA en GroenLinks hebben respectievelijk negen en acht zetels in het huidige parlement. Als we echter de laatste opiniepeilingen mogen geloven, zou de gecombineerde groep 20 tot 26 zetels kunnen innemen.

De peiling der peilingen dateert echter van juni, voordat het kabinet viel. Een peiling van Maurice de Hond dit weekend plaatst de gecombineerde groep op gelijke hoogte met de VVD en pro-boeren BBB met elk 25 zetels.

Vooralsnog is het onduidelijk wie het combiticket gaat leiden. Naast de twee lijsttrekkers doen EU de namen van EU-commissaris Frans Timmermans en de Amsterdamse PvdA-chef Marjolein Moorman de ronde.

Volgens de peiling van De Hond zou Timmermans het fortuin van de gezamenlijke partij met nog eens drie zetels kunnen vergroten, waardoor het potentieel de grootste in het parlement wordt.

Omroep NOS zegt dat het opzetten van een gezamenlijke campagne en manifest het begin lijkt te zijn van een volledige fusie tussen de twee groepen.

GroenLinks zelf is het resultaat van een fusie tussen vier partijen in 1990 terwijl de PvdA na de Tweede Wereldoorlog ontstond als een fusie tussen drie partijen.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert