FINANCIEEL.com

Gigantisch standbeeld benadrukt depressie en zelfmoord onder jongeren

Gigantisch standbeeld benadrukt depressie en zelfmoord onder jongeren

AMSTERDAM – Het kunstwerk Stille Strijd op het Museumplein staat symbool voor de innerlijke strijd die veel jongeren met depressies voeren. Initiatiefnemer Power of Art House vraagt ​​met het beeld, dat de verwachte tijd in een aantal steden te zien zal zijn, aandacht voor depressie en zelfdoding onder jongeren. ANP REMKO DE WAAL

Een gigantisch beeld van een jongen in een knalgele jas die in een wanhoopshouding neerzit, vraagt ​​de komende twee weken aandacht voor het probleem van depressie en zelfmoord onder jongeren.

“Zelfmoord onder jongeren is een taboe en daarom zijn mensen zich er onvoldoende van bewust dat het er is”, noemde kunstenares Saskia Stolz het werk Stille strijd (stille strijd), vertelde omroep NOS.

Vorig jaar maakten 67 jongeren onder de 20 en 214 jongvolwassenen tussen 20 en 30 een einde aan hun leven, figuren show. Elke week plegen gemiddeld zes jongeren zelfmoord, waardoor het de belangrijkste doodsoorzaak is voor deze leeftijdsgroep.

Het enorme en felgekleurde beeld, dat woensdag werd onthuld, lokte veel reacties uit, zowel van de lokale bevolking als van toeristen. Een tiener zei dat hij worstelde met zelfmoordgedachten. “Ik had het gevoel dat niemand luisterde en ik worstelde met mezelf”, zei hij tegen de lokale omroep OM 5 UUR.

Een ander zei dat hij ‘depressieve gevoelens zou bespreken met goede vrienden. Ik zou niet naar iemand anders gaan, maar ik weet dat dat de manier is om uit de situatie te komen”, zei hij.

Een Amerikaanse toerist zei dat hij medelijden had met jongeren die, zei hij, “met zoveel meer druk op hun leven te maken hadden”.

“Ik heb gemerkt dat veel mensen selfies maken met het beeld, dat is geweldig. Het beeld ziet er stralend uit, maar deze persoon heeft duidelijk een probleem, ook al weten we niet precies wat het is. Maar hij wordt omarmd. Iedereen knuffelt hem en deelt hem op sociale media. En dat is waar we naar streven: aandacht voor hem hebben”, aldus Stolz.

Het beeld heeft een QR-code die meer informatie geeft over het project. Het blijft de komende twee weken op het Museumplein in Amsterdam staan ​​en wordt daarna door het hele land vertoond.

Iedereen die worstelt met zelfmoordgedachten kan anoniem met iemand chatten www.113 of bel het gratis nummer 0800-0113.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert