Gezondheidszorg, transport worstelen met een ongekend gebrek aan personeel

By Jernst van Waal

Foto: Despositphotos.com

Personeelstekort wordt een steeds groter probleem voor de sectoren zorg en vervoer, blijkt uit de laatste cijfers van statistiekbureau CBS.

Het aantal vacatures in de zorgsector zorg is in drie jaar tijd verdrievoudigd, met 67.000 onvervulde vacatures in het derde kwartaal van dit jaar. Verpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers zijn goed voor 22.000 van de vacatures.

In het derde kwartaal zijn er in de hele zorgsector nog eens 56.000 nieuwe vacatures bijgekomen, meldt het CBS. ‘Daardoor hebben we te weinig capaciteit om de zorg te leveren die nodig is’, zegt hoogleraar ziekenhuiszorgorganisatie Bart Nerden ADVERTENTIE.

‘We hebben een tekort aan jonge dokters en assistenten, maar we hebben ook moeite om mensen te vinden voor IT en administratie’, zei hij.

Van Berden zei dat het gebrek aan IT-ondersteuning gevolgen zou kunnen hebben voor de introductie van zorg op afstand, wat een manier is om de personeelskosten onder controle te houden. Ziekenhuizen hebben ook moeite om break-even te draaien vanwege de stijgende energiekosten, zei hij. Een ‘uitweg uit het moeras’ is om te beoordelen waar zorg echt nodig is’, zei hij tegen de krant.

Vervoer

CBS-cijfers voor de transportsector blijkt dat het personeelstekort toeneemt, met 22.000 openstaande vacatures in het derde kwartaal, het hoogste aantal sinds 1997. De sector heeft trein- en buschauffeurs, bezorgers en administratief personeel nodig, aldus het CBS.

Ondanks het gebrek aan chauffeurs zag de transportsector de omzet over de hele linie groeien, hoewel de winst volgens het CBS kleiner was, waarschijnlijk door hogere benzinekosten.