FINANCIEEL.com

Geen twijfel over het voortgezette EU-lidmaatschap van NL, zegt de commissie

Geen twijfel over het voortgezette EU-lidmaatschap van NL, zegt de commissie

Een ‘politieke aardbeving’ in de aanloop naar de Europese verkiezingen, een land op het kruispunt tussen een pro-Europese coalitie en een anti-EU-standpunt, maar geen verwachting dat Nederland de EU zal verlaten. Dit waren enkele reacties in Europa na de overwinning van de extreemrechtse PVV woensdag bij de Tweede Kamerverkiezingen.

In antwoord op een vraag over de mogelijke ‘Nexit’, een Nederlandse uitstap uit de Europese Unie waartoe PVV-leider Geert Wilders heeft opgeroepen, zei een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag: “Wij geven nooit commentaar op de uitslag van nationale parlementsverkiezingen.”

Vervolgens voegde hij eraan toe: “Nederland is een van de oprichters van de Europese Unie, een zeer sterk lid van onze unie. In de lidstaten vinden met regelmatige tussenpozen verkiezingen plaats. Dit doet op geen enkele wijze twijfel rijzen over het lidmaatschap van welk land dan ook van de Europese Unie. Uiteraard blijven wij rekenen op een sterke deelname van Nederland aan de Europese Unie”.

Niettemin moeten velen in Nederland nu kiezen tussen een anti-EU-lijn en een pro-Europese coalitie, zoals de Italiaanse krant La Stampa opmerkte. Er zijn ook gevolgen voor de stemming in het Europees Parlement van volgend jaar.

De Italiaanse minister van Infrastructuur Matteo Salvinivan de extreemrechtse Liga, feliciteerde zijn vriend Geert Wilders op sociale media en zei dat “een nieuw Europa mogelijk is”, terwijl de extreemrechtse Hongaarse premier Viktor Orbán zei dat “de wind van verandering aanwezig is!”

Frankrijk Marine Le Pen zei dat Wilders “en zijn beweging” bondgenoten zijn van de National Rally” (haar partij Ressemblement National). “Veel mensen in Europa willen de massale en anarchistische immigratie onder controle houden en het huidige functioneren van de EU ter discussie stellen”, zei ze in een interview op de radio France Inter.

‘Ik ben optimistisch’, zei ze. “Het is mogelijk om de EU te veranderen in een Unie van Europese naties, die het mogelijk maakt om samen te doen wat we niet alleen kunnen doen, met respect voor de soevereiniteit van de naties. We hebben de kans om de meerderheid in het Europees Parlement te veranderen.”

Volgend jaar juni vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Binnen de politieke groeperingen is Fidesz van Orbán lid van de Volkspartij, die christen-democraten en centrumrechtse conservatieven groepeert, terwijl The League en Ressemblement National lid zijn van de groep Identiteit en Democratie, waar andere populistisch-rechtse partijen zijn gevestigd.

Dit omvat de Duitse AfD, het Belgische Vlaams Belang, de Oostenrijkse FPO, het Tsjechische Svoboda a přímá demokracie, het Estse EKRE en het Deense Dansk Folkeparti. De ID-fractie heeft momenteel 52 van de 705 zetels in het Europees Parlement.

De PVV was lid van de ID-fractie, maar kent geen Europarlementariërs meer.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert