FINANCIEEL.com

Geen lachertje: verbod op lachgas zorgt voor opslaghoofdpijn

Geen lachertje: verbod op lachgas zorgt voor opslaghoofdpijn

Lachgascapsules gedumpt langs de weg in Amsterdam. Foto: DutchNews.nl

De politie en het ministerie van Infra werken aan manieren om verwerkings- en opslagproblemen als gevolg van het verbod op recreatief gebruik van lachgas te verminderen.

Lachgas, of lachgas, was dat verboden aan het begin van het jaar en de politie heeft tot nu toe zo’n 23.000 cilinders van de partydrug in beslag genomen.

Vanaf dit weekend zal er actief toezicht worden gehouden op het verbod, wat resulteert in de inbeslagname van meer bussen en cilinders, verwacht de politie.

Het probleem van de overheid is dat de containers vanwege ontploffingsgevaar niet kunnen worden verbrand, waardoor er opslagruimte moet worden gevonden.

Nederland heeft maar één bedrijf dat de containers kan verwerken, maar de wachtlijsten zijn lang. De overloop is geëxporteerd naar een Belgisch bedrijf, maar ook dat heeft het moeilijk.

De Vereniging van Afvalbedrijven, Vereniging Afvalbedrijven, zegt dat haar leden sinds het verbod meer bussen tussen het gewone afval vinden. Er zijn ook meer explosies geregistreerd, die een gevaar vormen voor de werknemers.

Stortingsregeling

Een mogelijke oplossing zou zijn om statiegeld op de bussen in te voeren, aldus de organisatie.

Bijkomend probleem is dat natriumoxide, dat nog legaal gebruikt mag worden voor medisch, technisch of culinair gebruik, een krachtig broeikasgas is en dat de containers geleegd moeten worden voordat ze vernietigd kunnen worden.

Het recreatief gebruik van lachgas werd verboden na onderzoek in 2021 dat een wildgroei aan lachgasgerelateerde verkeersongevallen aantoonde met tientallen doden en honderden gewonden tot gevolg.

De politie en de afdeling infrastructuur onderzoeken momenteel hoe de problemen kunnen worden opgelost, zegt een politiewoordvoerder tegen de omroep NOS.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert