FINANCIEEL.com

FIFA Clearing House was witwasrisico voor NL banken: NOS

FIFA Clearing House was witwasrisico voor NL banken: NOS

Hebben Nederlandse banken een rode kaart gegeven aan het idee van een verrekenkantoor? Foto: Depositphotos.com

Nederlandse banken waren terughoudend om samen te werken met een voorgesteld FIFA Clearing House in Nederland, dus ging het miljardenproject naar Parijs, volgens NOS omroep.

De lichaam werd opgericht om ongeveer $ 400 miljoen per jaar uit te keren voor clubs die anderen opleiden, maar ook om “financiële transparantie en integriteit te bevorderen en frauduleus contact in het transfersysteem te vermijden”.

Maar plannen om zich in Amsterdam te vestigen strandden volgens de NOS omdat Nederlandse banken het risico op fraude en witwassen te groot vonden bij betalingen aan allerlei adviseurs en fondsen, maar ook aan trainingsclubs.

Een rapport voor DNB gewaarschuwd in 2017 dat er een risico op witwassen bestond in de voetbalwereld in het algemeen vanwege “het aantal transacties, beperkte zichtbaarheid” en de moeilijkheid om ze objectief te controleren.

Bankiers zeiden tegen de NOS dat de Nederlandse sector het voorstel van het verrekenkantoor als buitengewoon lastig beschouwde. Een van hen zei naar verluidt: „Voor banken is dit zelfs nog riskanter dan pornografie.”

Het lichaam ging uiteindelijk naar Parijs en amateurclubs hebben een vergoeding kunnen eisen voor internationale trainingen van de verrekenkantoor sinds november 2022, in een poging jong talent te ondersteunen.

De NOS meldt dat het onduidelijk is welke Franse bank samenwerkt met de FIFA of hoe zij de witwasrisico’s positiever inschatten dan in Nederland.

FIFA vertelde de NOS dat de Franse hoofdstad is gekozen vanwege haar positie als “financieel kruispunt en uitstekend financieel toezicht in Frankrijk”.

Het Nederlands Nieuws heeft de FIFA om een ​​reactie gevraagd.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert