FINANCIEEL.com

Fietsenmaker VanMoof stopt verkoop en zoekt nieuw kapitaal: media

Fietsenmaker VanMoof stopt verkoop en zoekt nieuw kapitaal: media

Foto: Van Moof

Het Nederlandse fietsenbedrijf VanMoof is gestopt met de verkoop van nieuwe fietsen en is dat volgens de technologiewebsite TechCrunch, op zoek naar nieuw geld.

VanMoof werd in 2009 gelanceerd door de broers Taco en Ties Carlier en de wereldwijde expansie werd gevoed door de enorme vraag naar e-bikes sinds de coronaviruscrisis.

Het besluit om alleen gecertificeerde reparatiewerkplaatsen aan zijn voertuigen te laten werken en een tekort aan reserveonderdelen hebben echter geleid tot een spervuur ​​van kritiek op het bedrijf. Twee weken geleden stopte het bedrijf met de verkoop van nieuwe fietsen.

Volgens het Financieele Dagblad miste het bedrijf vorige week een rentebetaling op leningen aan particuliere investeerders.

Oneplanetcrowd, het Amsterdamse crowdfundingplatform dat het bedrijf gebruikte om kapitaal op te halen bij particuliere investeerders, start nu juridische stappen tegen VanMoof, aldus het FD. De krant baseerde zijn claim op een e-mail die door het platform naar investeerders was gestuurd.

VanMoof haalde in 2017 en 2019 in totaal € 5 miljoen op bij particuliere investeerders via Oneplanetcrowd tegen 6% rente. Een investeerder vertelde het FD dat dit de eerste keer is dat het bedrijf een rentebetaling heeft gemist, maar dat het de vereiste zesmaandelijkse update sinds november 2021 niet meer heeft verstrekt.

VanMoof heeft sinds de oprichting geen winst gemaakt en boekte een verlies van € 80 miljoen, in lijn met 2021.

Afgelopen mei droegen de gebroeders De Carliers de operationele leiding over aan Gillian Tans, die voorheen Booking.com runde. Een jaar later vertrok ze echter en is ook Taco Carlier gestopt als CEO, meldt Techcrunch.

Het Nederlandse Nieuws heeft VanMoof om commentaar gevraagd.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert