FINANCIEEL.com

FDA geeft nieuwe waarschuwing over de slaapapneumachines van Philips

FDA geeft nieuwe waarschuwing over de slaapapneumachines van Philips

Foto: DutchNews.nl

Dat heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration gedaan een nieuwe waarschuwing afgegeven over een “opkomend veiligheidsprobleem” waarbij een Philips-machine betrokken is die wordt gebruikt voor de behandeling van slaapapneu.

Het bureau zei dat het rapporten had gehad over thermische problemen met de machine, “waarvan in sommige gevallen sprake was van letsel bij patiënten”. “vuur, rook, brandwonden en andere tekenen van oververhitting”. De waarschuwing geldt voor de DreamStation 2 CPAP.

“De FDA is voortdurend in gesprek met het bedrijf over mitigatiestrategieën voor dit veiligheidsprobleem en zal het publiek dienovereenkomstig informeren”, aldus de verklaring van de FDA.

Het agentschap zei dat het sinds augustus een scherpe stijging (meer dan 270) in het aantal meldingen over thermische problemen had opgemerkt. Maar vóór augustus had het bureau minder dan dertig meldingen ontvangen over dezelfde problemen sinds juli 2020, toen het apparaat werd goedgekeurd voor marketing.

Volgens de FDA had het nieuwe probleem waarschijnlijk te maken met een elektrisch of mechanisch defect, waardoor het in bepaalde situaties oververhit kon raken. Volgens de FDA is het onwaarschijnlijk dat er een verband bestaat met het gebruik van polyurethaanschuim, wat ertoe heeft geleid dat miljoenen machines zijn teruggeroepen.

Hoe dan ook, “Het aanpakken van deze veiligheidsproblemen blijft een topprioriteit voor de FDA”, aldus Jeff Shuren, hoofd medische apparatuur van het agentschap. Mensen hoeven niet te stoppen met het gebruik van de machines, maar zouden dat wel moeten doen controleer ze zorgvuldig op tekenen van oververhitting.

De waarschuwing dwong de aandelenkoers van Philips af bijna 7% gedaald in de vroege handel in Amsterdam.

De aandelenkoers is momenteel zo’n 60% lager dan begin 2021, voordat de problemen met de slaapapneumachine de krantenkoppen haalden.

Polyesterschuim dat werd gebruikt om het geluid van de machines te dempen, bleek tijdens het schoonmaken te zijn afgebroken, waardoor patiënten die de deeltjes inademden werden blootgesteld aan een verhoogd risico op kanker.

Philips is momenteel verwikkeld in verschillende rechtszaken in de Verenigde Staten die zijn aangespannen door patiënten die hun ademhalingstoestellen gebruikten om longaandoeningen en slaapapneu te behandelen.

Philips zei in september van wel een eerste betaling van $ 479 miljoen doen (€448 miljoen) om een ​​van de class actions te schikken wegens “economisch verlies”, maar blijft de aansprakelijkheid voor de gezondheidsproblemen van de patiënten ontkennen.

In 2021 vaardigde het bedrijf terugroepacties uit voor 15 miljoen apparaten die polyesterschuim bevatten. Recentere versies gebruiken polyetherschuim, dat niet op dezelfde manier afbreekt.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert