FINANCIEEL.com

Extra geld voor 600 arme gezinnen om uit de armoedeval te ontsnappen

Extra geld voor 600 arme gezinnen om uit de armoedeval te ontsnappen

Foto: Depositphotos.com

In totaal krijgen 300 Amsterdamse gezinnen met een laag inkomen de komende twee jaar € 150 per maand extra als onderdeel van onderzoek naar de impact van leven onder de broodgrens.

Het plan, dat elk huishouden € 1.800 extra per jaar zal geven, volgt op onderzoek waaruit bleek dat het minimumloon en de socialezekerheidsuitkeringen niet genoeg zijn om een ​​gezin van te laten leven.

Het onderzoeksproject zal kijken naar de impact van extra geld op het uitgavenpatroon van gezinnen. Om in aanmerking te komen moeten huishoudens gevestigd zijn in de wijken Nieuw-West, Noord en Zuidoost, een bijstandsuitkering hebben en minimaal één thuiswonend kind hebben onder de 18 jaar.

Het extra geld heeft geen invloed op andere voordelen en zal er niet toe leiden dat gezinnen andere steun verliezen, zoals het schrappen van lokale belastingen.

“Gezinnen die in armoede leven, hebben meer stress, gezondheidsproblemen en psychische problemen door hun aanhoudende financiële zorgen”, zegt gemeentehoofd armoedebestrijding Marjolein Moorman. “Het extra geld, waaraan geen verplichtingen zijn verbonden, zal deze gezinnen meer grip op hun leven geven.”

In Tilburg en Zaanstad zullen in totaal 300 gezinnen ook het extra geld ontvangen als onderdeel van het project.

Vorig jaar riep de Nationale ombudsman de regering op om de basisuitkeringen te verhogen, systemen te standaardiseren en ervoor te zorgen dat mensen op de hoogte zijn van alle hulp waar ze recht op hebben, in een poging meer mensen uit de armoede te helpen.

Verhogingen van het minimumloon en toeslagen helpen maar beperkt en ‘zolang mensen in financiële problemen zitten, kunnen ze niet aan hun toekomst werken’, Reinier aldus van Zutphen.

Ongeveer een miljoen Nederlanders leven van een inkomen rond het sociaal minimum, dat de ombudsdienst destijds definieerde rond de € 1.300 voor een alleenstaande en € 1.760 voor een stel.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert