FINANCIEEL.com

Euthanasie-activist staat terecht voor het verkopen van “zelfmoordpoeder”

Euthanasie-activist staat terecht voor het verkopen van “zelfmoordpoeder”

Standbeeld van rechtvaardigheid.
Foto: Depositphotos.com

Het proces is begonnen tegen een 30-jarige man uit Eindhoven die ervan wordt beschuldigd mensen te hebben geholpen zichzelf van het leven te beroven door online een dodelijk poeder te verkopen.

Alex S naar verluidt verkocht het “zelfmoordpoeder” aan tientallen klanten. Aangenomen wordt dat ten minste zes mensen zijn overleden na het innemen van het poeder.

S is lid van Coöperatie Laatste Wil (CLW), een organisatie die zich inzet voor het recht om te sterven door de strenge regels die in Nederland gelden voor euthanasie te omzeilen.

Ook wordt hij beschuldigd van het overtreden van de geneesmiddelenwet en het witwassen van geld. Ook nog eens negen leden van de organisatie zullen worden vervolgd, aldus het Openbaar Ministerie.

Het OM stelt dat S. tussen november 2018 en juni 2021 de giftige stof, die op zich niet illegaal is, heeft verkocht en mogelijk honderden klanten heeft gehad.

S zei in een schriftelijk verweerschrift dat “we zelf moeten kunnen beslissen wat we doen met ons lichaam, leven en levenseinde.”

Het poeder, dat alleen wordt aangeduid als “Substantie X”, is echter geen gemakkelijke uitweg, zeiden experts. Dood door het poeder, dat de cellen van zuurstof uithongert, kan pijnlijk zijn en tot 40 uur duren.

Een getuige, een man met psychische problemen, belandde op de intensive care nadat hij het poeder had ingenomen en daarna van gedachten was veranderd, aldus de officier van justitie. Het beschuldigt S ervan het poeder te hebben verkocht aan kwetsbare mensen die niet zonder vragen hebben nagedacht over hun doodswens.

Het beschuldigt hem er ook van € 50.000 te hebben verdiend met de verkoop van het poeder, een aanklacht die hij ontkent.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert