FINANCIEEL.com

Europees rechts verwelkomt de “schokgolf”-overwinning van Wilders

Europees rechts verwelkomt de “schokgolf”-overwinning van Wilders

De Nederlandse verkiezingsuitslag wordt in het buitenland nauwlettend gevolgd, waarbij felicitaties voor Geert Wilders binnenkomen van zijn extreemrechtse bondgenoten in Europa.

De nationalistische premier van Hongarije, Viktor Orbán, prees woensdag “de wind van verandering” en feliciteerde Wilders met zijn overwinning. Marine Le Pen in Frankrijk zei dat de “spectaculaire prestaties” van de PVV de groeiende gehechtheid aan de verdediging van de nationale identiteit bevestigen, terwijl de extreemrechtse leider van België, Tom van Grieken, zei dat “de bevolking verlangt naar echte verandering.”

Onder meer Vox-leider Santi Abascal vele andere Europese rechtse stemmenGereageerd op sociale media dat “steeds meer Europeanen de straat op gaan en bij verkiezingen eisen dat hun naties, hun grenzen en hun rechten worden verdedigd.”

Ook de buitenlandse kranten plaatsten de overwinning van Wilders in een bredere Europese context, waar verschillende extreemrechtse partijen winst hebben geboekt en onderdeel zijn geworden van coalitieregeringen.

“De Nederlandse Vox wint”, de Spanjaarden Okdiario krantenkoppen, waarbij de PVV van Wilders werd vergeleken met zijn Spaanse extreemrechtse tegenhanger.

Italiaans papier El Corriere della Sera kopt met de “trotse nacht van de ex-boeman” waarin Wilders wordt beschreven als de “blonde Ariër” die erin slaagde veel mensen te overtuigen om voor de eerste keer op de partij te stemmen en een “zwijgende meerderheid” vertegenwoordigt die zich eindelijk uitsprak.

De Washingtonpost zei dat de overwinning van Wilders “een van de grootste politieke tegenslagen in de Nederlandse politiek sinds de Tweede Wereldoorlog is, en een die ongetwijfeld schokgolven door Europa zal sturen.”

“Het resultaat is de laatste in een reeks verkiezingen die het Europese politieke landschap verandert”, terwijl populistische en extreemrechtse partijen zich blijven laten horen, aldus de Post.

CNN Plaatst Wilders “schokkende verkiezingsoverwinning” en de daaropvolgende problemen bij het vormen van een coalitie in de context van de oorlog in Oekraïne.

“Wilders heeft herhaaldelijk gezegd dat Nederland moet stoppen met het leveren van wapens aan Oekraïne, omdat hij zegt dat het land de wapens nodig heeft om zichzelf te kunnen verdedigen”, (een ander) onderwerp waarover hij op gespannen voet zal komen met potentiële coalitiepartners.

Duits papier Beeld beschrijft de snelle opkomst van Geert Wilders als een “Rechts-Rutch”, of dramatische stormloop naar rechts, en zegt dat VVD-leider Dilan Yesilgöz de deur had geopend voor een coalitie met de extreemrechtse leider nadat hij jarenlang buitenspel had gestaan. Hoewel de toon van Wilders ‘gematigder’ is geworden, wil hij nog steeds ‘de grenzen sluiten voor asielzoekers’, schrijft Bild.

De Britten Dagelijkse mail begint met het noemen van Wilders “Holland’s Nexit-bom” (in het grootste lettertype) en de herinnering dat hij ooit uit Groot-Brittannië werd verbannen omdat hij te extreem was.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert