Europees gerechtshof gaat verder met MH17-zaak

By Jernst van Waal

Foto: Molly Quell

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde woensdag dat drie zaken die door Oekraïne en Nederland tegen Rusland waren aangespannen gedeeltelijk ontvankelijk waren, waaronder een klacht over het neerhalen van vlucht MH17.

De rechtbank in Straatsburg oordeelde dat het bevoegd was om te beslissen over drie klachten die voortvloeien uit het conflict in Oost-Oekraïne sinds 2014. De Nederlanders en de Oekraïners willen dat de rechtbank Moskou verantwoordelijk houdt voor mensenrechtenschendingen in de Donbas-regio, die grenst aan Rusland. .

De overtredingen omvatten onder meer het neerschieten van het passagiersvliegtuig toen het over het gebied vloog op weg naar Kuala Lumpur vanuit Amsterdam. Afgelopen jaar, Rechtbank Den Haag veroordeeld drie mannen en sprak een vrij van het leveren van het wapen dat de Boeing 777 neerhaalde, waarbij alle 298 mensen aan boord omkwamen.

‘De rechtbank oordeelde dat het neerhalen van vlucht MH17 geheel binnen het grondgebied had plaatsgevonden in handen van de separatisten’, aldus de rechtbank. in een persbericht.

De uitspraak prees ook het werk van het Joint Investigative Team, de internationale organisatie onder leiding van de Nederlanders die onderzoek deed naar de oorzaak van de ramp. De vondsten ‘gaven veel duidelijkheid over de toedracht van het neerhalen van vlucht MH17’, aldus de rechtbank.

De Nederlandse regering zei blij te zijn met het besluit en beloofde te blijven vechten voor de slachtoffers. ‘Het besluit van vandaag is een cruciale volgende stap in de zaak die Nederland tegen Rusland heeft aangespannen’, twitterde minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.

Rusland werd vorig jaar uit de Raad van Europa gezet, het toezichthoudende orgaan van de rechtbank, na de grootschalige invasie van Oekraïne. Door de uitzetting werd het land ook uit de rechtbank verwijderd, hoewel de zaken die vóór het vertrek waren ingediend, zullen worden voortgezet.

Bij de voorlezing van het vonnis was niemand uit de Russische Federatie aanwezig in de rechtszaal.

Het EHRM gaat nu verder met het beraadslagen over de zaak en een definitieve beslissing wordt pas over maanden verwacht.