FINANCIEEL.com

EU-rechtbank verwerpt het beroep van Chemour tegen ‘forever chemische’ GenX

EU-rechtbank verwerpt het beroep van Chemour tegen ‘forever chemische’ GenX

Het Hooggerechtshof van de EU heeft donderdag een nieuwe slag toegebracht aan het chemische bedrijf Chemours, toen het een beroep betreffende de identificatie van ‘GenX’ als een ‘zeer zorgwekkende stof’ verwierp.

GenX werd in 2009 door DuPont geïntroduceerd als vervanging voor het inmiddels verboden PFOA, een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van teflon en die schadelijk bleek te zijn voor de gezondheid.

GenX-chemicaliën worden gebruikt bij de vervaardiging van anti-aanbakproducten, maar studies hebben deze in verband gebracht met tumoren bij ratten en toxiciteit in de nieren, lever, bloed en het immuunsysteem, beweren milieuactivisten.

Deze stoffen maken deel uit van een grotere groep chemicaliën, bekend als PFAS, die ‘forever chemicaliën’ worden genoemd omdat ze niet worden afgebroken in het milieu.

“Ze zijn zeer persistent en mobiel en daarom bijna onmogelijk uit het milieu te verwijderen zodra ze zijn vrijgelaten”, zegt de groene groep ClientEarth in een verklaring.

Volgens de EU-regelgeving voor chemische stoffen hebben stoffen die ‘zeer zorgwekkend’ zijn, gevaarlijke eigenschappen voor de menselijke gezondheid en het milieu, en kunnen ze onder meer kanker veroorzaken. De EU-wetgeving vereist dat bedrijven de risico’s beheersen, consumenten informeren en veiliger alternatieven vervangen.

In 2019 classificeerde het Europees Agentschap voor chemische stoffen GenX, op basis van een dossier ingediend door de Nederlandse autoriteiten, als een zeer zorgwekkende stof, en Chemours Nederland besloot het besluit aan te vechten bij het Hof van Justitie van de EU.

In 2022 verwierp de rechtbank de vordering, maar het bedrijf ging in beroep. Donderdag het EU-Hof regeerde opnieuw tegen Chemours.

De Europese Unie bespreekt momenteel een verbod op de hele PFAS-familie, inclusief GenX-chemicaliën, maar het proces zal jaren duren.

In de tussentijd zeiden de advocaten van ClientEarth dat de beslissing van het EU-Hof ervoor zal zorgen dat GenX blijft bestempelen als een ‘stof van zeer grote zorg’, met daaraan gerelateerde verplichtingen voor fabrikanten.

Nog meer juridische stappen

Chemours/Dupont ligt onlangs onder vuur Afval dumpen in het milieu. in augustus een openluchtzwemplek bij de fabriek in Dordrecht werd gesloten voor publiek omdat het water vervuild bleek te zijn met PFAS.

In oktober Het Nederlandse Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar vervuiling door PFOA En GenX uit de fabriek in de periode tot 2012.

Ronderzoek van de Health and Environment Alliance, een Europese coalitie van gezondheids- en milieuorganisaties, heeft ontdekt dat meer dan de helft van de in Dordrecht onderzochte mensen een PFOA-gehalte in hun bloed had dat “beschermende actie rechtvaardigde”.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert