FINANCIEEL.com

EU-commissaris Frans Timmermans keert terug naar de Nederlandse politiek

EU-commissaris Frans Timmermans keert terug naar de Nederlandse politiek

Frans Timmermans in Limburg eerder deze week. Foto: Marcel van Hoorn ANP

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft zich naar voren geschoven om de gezamenlijke PvdA/GroenLinks-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in november te leiden en heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen laten weten dat hij van plan is te stoppen, de Volkskrant donderdag gemeld.

De 62-jarige Timmermans is oud-Kamerlid voor de PvdA en was minister van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet van Mark Rutte, maar vertrok in 2014 om bij de Europese Commissie te gaan werken.

Hij is momenteel plaatsvervangend voorzitter van de commissie en verantwoordelijk voor de Green Deal van het blok, die tot doel heeft de EU klimaatneutraal te maken.

Timmermans, die een schat aan ervaring mee zou brengen, is de eerste die zich meldt als potentiële gezamenlijke campagneleider voor GroenLinks/PvdA.

De Amsterdamse PvdA-leider Marjolein Moorman zei vorige week dat ze zou overwegen om in de zomer voor de rol te gaan, maar volgens de Volkskrant heeft ze haar schouders onder Timmermans gezet.

Eerder deze week zei GroenLinks-leider Jesse Klaver dat hij de baan heel graag zou willen, maar dat hij vindt dat het gedaan moet worden door een nieuw gezicht.

De Volkskrant zei dat de twee partijen de kandidatuur van Timmerman in augustus zullen steunen en een destructieve leiderschapswedstrijd willen vermijden.

Leden van de twee partijen hebben ook overweldigend voor de gedeeltelijke fusie gestemd en twee opiniepeilingen tot nu toe geven aan dat het een grote stemwinnaar zou kunnen zijn.

In de verkiezingscampagne zou Timmermans het opnemen tegen de favoriete kandidaat van de VVD, minister van Justitie Dilan Yesilgöz en Caroline van der Plas van de BBB.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert