FINANCIEEL.com

Er zijn protestwaarschuwingen op Schiphol gestuurd naar mensen die er niet waren

Er zijn protestwaarschuwingen op Schiphol gestuurd naar mensen die er niet waren

Het Openbaar Ministerie heeft de Marechaussee opdracht gegeven te onderzoeken waarom zeker drie personen die een formele waarschuwing kregen voor hun kennelijke rol in de bezetting van Schiphol luchthaven in november 2022 niet daadwerkelijk aanwezig waren.

De afdeling besloot waarschuwingen te sturen naar 176 personen die op de luchthaven waren aangehouden en geïdentificeerd op basis van informatie van de marechaussee. Vijf mensen kregen te maken met juridische stappen.

De afdeling zei dinsdag echter dat nu blijkt dat ten minste drie mensen die de brieven hebben ontvangen, zeggen dat ze niet bij het protest waren.

“Als dit inderdaad het geval is, dan is dit te betreuren en zullen excuses volgen”, aldus de afdeling. “En natuurlijk wordt alle geregistreerde informatie vernietigd.”

Een vrouw, Kristen Verdel, plaatste een kopie van de brief die ze had ontvangen op Twitter en beschreef het als “intimiderend”. Ze zegt dat ze op een speelplaats en een bruiloft was toen de demonstratie plaatsvond.

Faiza Oulahsen, campagneleider van Greenpeace, zei in een reactie aan Verdel dat de actiegroep, die samen met Extinction Rebellion NL de demonstratie organiseerde, op de hoogte was van andere gevallen.

Het openbaar ministerie zei eerder deze maand dat de grenspolitie die dag zo’n 400 demonstranten had opgepakt, maar dat “de meesten zich niet wilden identificeren”.

“Het strafrechtelijk onderzoek richtte zich toen vooral op het identificeren van degenen die zich vastketenden aan vliegtuigen en degenen die anderen hielpen om over het hekwerk te klimmen en het om te hakken”, aldus de afdeling. “Uiteindelijk werden 183 mensen geïdentificeerd als betrokken bij de illegale toegang tot de luchthaven.”

Een woordvoerder van de marechaussee zegt tegen Nieuwsuur dat de organisatie op de hoogte is van “claims van drie personen die stellen dat zij op de bewuste dag niet aanwezig waren op Schiphol”.

Het OM heeft ons opgedragen een gedegen onderzoek te doen naar deze beweringen, aldus de woordvoerder. “We begrijpen de ernst van de situatie en zullen dit onderzoek met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uitvoeren.”

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert