FINANCIEEL.com

Energierekening stijgt met 37%, uitkeringen pas in oktober betaald

Energierekening stijgt met 37%, uitkeringen pas in oktober betaald

Foto: Depositphotos

De gemiddelde jaarlijkse energierekening van huishoudens bedroeg € 2.320 in juni, € 630 meer dan in juni 2022, maar aanzienlijk lager dan de € 3.000 die eind vorig jaar werd geregistreerd, zei het CBS vrijdag.

De stijging van 37% is te danken aan de blijvende impact van hoge energieprijzen en belastingen, aldus het CBS. Individuele rekeningen variëren afhankelijk van verschillen in energieverbruik en contracten, woningisolatie en het gebruik van apparaten.

De introductie van de prijsplafond energie in januari en daaropvolgende variabele energieleveringstarieven hebben de gemiddelde energierekening verlaagd in vergelijking met december en november vorig jaar, aldus het CBS.

Inmiddels is de uitbetaling van € 1.300 extra energietoeslag aan huishoudens met een laag inkomen opgeschort omdat een wet die dit mogelijk maakt nog moet worden goedgekeurd door de senaat.

Dat gebeurt pas na het zomerreces, zo bevestigt de Vereniging van Gemeenten VNG, waardoor uitbetalingen waarschijnlijk niet voor oktober zullen plaatsvinden.

Vorig jaar werd de energietoeslag snel betaald omdat de torenhoge energieprijzen na de invasie van Oekraïne voor een crisissituatie zorgden. Hierdoor hoefden gemeenten niet te wachten tot het wettelijk kader er was.

“Het was een zeer ongebruikelijke stap om het parlement op deze manier buitenspel te zetten”, zei een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken tegen de omroep NOS. “Nu hebben we een prijsplafond en andere koopkrachtmaatregelen en hebben we een wet nodig”, zei hij.

Sommige gemeenten hebben besloten niet te wachten op overheidsgeld en hebben € 500 te armere huishoudens als voorschot uitgekeerd.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert