FINANCIEEL.com

Energiebetalingen halen duizenden gezinnen uit de armoede

Energiebetalingen halen duizenden gezinnen uit de armoede

Foto: Depositphotos.com

Ongeveer 637.000 mensen in Nederland leefden vorig jaar onder de armoedegrens, ofwel 3,8% van de bevolking, aldus het CBS woensdag.

Dat is het laagste niveau sinds het CBS in 1977 begon met het monitoren van de armoede en is grotendeels te danken aan €1.680 aan betalingen aan gezinnen met lage inkomens vorig jaar om de stijgende energierekeningen te helpen dekken.

Zonder de extra uitkeringen zou ongeveer 5,9%, oftewel bijna een miljoen mensen, onder de armoedegrens hebben gezeten. Vorig jaar werd de armoedegrens vastgesteld op € 1.200 voor een alleenstaande en € 1.690 voor een echtpaar zonder kinderen.

Armoede is vooral een probleem in de vier grote steden, waar 24% van de arme huishoudens woont, maar slechts 13% van de bevolking. Vooral in Rotterdam en Den Haag is de situatie acuut.

Ook de provincies Limburg en Groningen kennen een hoog aandeel arme gezinnen, evenals de steden Enschede en Nijmegen.

Eén op de vijf kinderen die niet in Nederland geboren is, leeft op of onder de armoedegrens, aldus het CBS, en onder Syrische vluchtelingen loopt dat cijfer op tot ruim 45%. In totaal wordt aangenomen dat 5,2% van de kinderen in het land uit een arm gezin komt.

Armoede en financiële zekerheid zijn belangrijke kwesties in de verkiezingscampagne – en verschillende partijen leggen bijzondere nadruk op de werkende armen – mensen met een voltijdbaan die niet rond kunnen komen vanwege de stijgende prijzen.

Vooral centrum- en links-van-centrum-partijen hebben opgeroepen tot een hervorming van het huidige belastingstelsel, zodat mensen minder afhankelijk zijn van aanvullende uitkeringen om gezondheidszorg en huisvesting te betalen.

De meesten willen ook een verhoging van het minimumloon. D66 zegt dat het moet worden verhoogd naar € 17,50 per uur en de ChristenUnie € 18.

De basisbijstand in Nederland, exclusief aanvullende uitkeringen, bedroeg vorig jaar € 1.037 voor een alleenstaande en € 1.560 voor een echtpaar.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert