FINANCIEEL.com

Eindhovense studenten laden in vier minuten een elektrische raceauto op

Eindhovense studenten laden in vier minuten een elektrische raceauto op

Foto: Charlie Acuna

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een manier bedacht om te versnellen opladen een elektrische raceauto, dus het proces duurt iets minder dan vier minuten

Een team van 30 studenten heeft een nieuw accupakket ontworpen en geproduceerd voor hun Revolution-voertuig met een capaciteit van 29,2 kWh en een actieradius van zo’n 250 kilometer.

Het pakket is volledig opgeladen in drie minuten en 56 seconden, waardoor de auto waarschijnlijk “de snelst opladende elektrische auto ter wereld is voor afstandsraces”, zei de universiteit tijdens de onthulling van de technologie op donderdag.

Het InMotion-team wil laten zien dat het mogelijk is om de oplaadtijd van een elektrische auto in overeenstemming te brengen met het tanken van een fossiele auto met benzine. Zo hopen ze elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor de consument en de industrie de uitdaging aan te gaan.

“Studententeams als InMotion zijn belangrijk om grenzen te verleggen en nieuwe technologieën in de praktijk te testen”, zegt hoogleraar elektrotechniek Henk Jan Bergveld. “Sneller opladen van de batterij in een elektrische auto is cruciaal voor een snellere marktacceptatie.”

De snelle tijd is mogelijk gemaakt door een gespecialiseerd koelsysteem dat de batterijvernietigende warmte compenseert die wordt gegenereerd door snel opladen.

“Als je zo efficiënt mogelijk warmte uit het accupakket wilt halen, wil je zo dicht mogelijk bij de accucellen zitten”, zegt teammanager Julia Niemeijer.

“We hebben een methode ontwikkeld die koeling op celniveau mogelijk maakt, waarbij daadwerkelijk koelmiddel tussen elke cel stroomt. Zo kunnen we nog meer warmte uit het pakket halen en heeft het een enorm positief effect op de levensduur van de batterij.”

De studenten hebben de technologie inmiddels geïmplementeerd in een prototype raceauto en zijn van plan om het komende jaar uitgebreider te testen op het circuit. Uiteindelijk wil InMotion de technologie demonstreren tijdens een 24-uursrace op Le Mans.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert