FINANCIEEL.com

Een lachertje: Boom Chicago wordt 30

Een lachertje: Boom Chicago wordt 30

Tijdens een bezoek aan Amsterdam een ​​paar decennia geleden, twee jonge ChicagoaansS-Andrew Moskos en Pep Roesenfeld – gingen verder met wat de meeste jonge Amerikaanse toeristen in de hoofdstad van het land doen: ze gingen naar een coffeeshop om stoned te worden. Het jaar was 1992, de coffeeshop was misschien Rookies of niet (hun geheugen was licht aangetast) en het idee was simpel: verhuis naar Amsterdam en begin een comedyshow.

Met wat ze ‘het grootste stoner-idee ooit’ noemen, legden ze de basis voor wat Boom Chicago zou worden. En ondanks nee-zeggers van het toeristenbureau tot stadsambtenaren die zeiden dat het nooit zou werken – “wie wil er in Nederland Engelstalige komedie horen?” – viert Boom Chicago dit jaar zijn 30e jubileum met de hulp van enkele van zijn illustere alumni, waaronder Brendan Hunt, mede-bedenker en ster van Ted Lassonachtelijke talkshowpresentator Seth Myers en komiek Amber Ruffin.

Ted Lasso zou niet bestaan ​​als Andrew en Pep niet high waren geworden bij Rookies en hadden besloten naar Amsterdam te verhuizen’, zegt Brendan Hunt. Zijn recente uitverkochte optreden in het Tuschinski-theater – een van de twee weken van Boom Chicago jubileumevenementen deze maand-was deels gebraden, deels lofrede op de zijne vijf jaar woonachtig in Amsterdam in de vroege jaren 2000.

Daar ontmoette hij een andere opkomende cabaretier en castlid van Boom Chicago, Jason Sudeikis, en de twee begonnen een levenslange liefdesrelatie met voetbal, in het bijzonder Ajax, die later veranderde in de serie met de titulair Ted Lasso als een Amerikaan die beweegt naar Groot-Brittannië om een ​​voetbalteam te coachen ondanks dat hij weinig over de sport wist.

Ted Lasso’s Brendan Hunt & Jason Sudeikis – Boom Chicago 2022 – ©Wesley Verhoeve

Komische Zijderoute

“Er was een normaal pad dat cabaretiers moesten nemen vóór Boom Chicago”, zegt Saskia Maas, mede-oprichter en CEO van Boom Chicago, de vrouw van Moskos en die Sudekis een van zijn mentoren noemt. ‘Je volgde improvisatielessen in Chicago en ging naar The Second City [Chicago’s improvisational theatre troupe] en dan naar Zaterdagavond Live. In het begin waren mensen huiverig om hier te spelen omdat het buiten het zicht van scouts lag.”

Maar in 1996 deed Boom Chicago auditie in Chicago en huurde Seth Meyers in. Het bedrijf nam de “Pick-ups and Hiccups”-show van hem en Jill Benjamin op de weg, waar een Zaterdagavond Live verkenner zag hem. Hij werd ingehuurd door de show in 2000.

“Ineens kon je naar Amsterdam gaan en aangenomen worden”, zegt Maas. “Er was hier iets aan de hand. En ik weet waarom. Het Nederlandse publiek is sceptischer dan het Amerikaanse. Ze zijn moeilijker te winnen. Je kunt hier falen. Komedie draait helemaal om het maken van de kilometers. Er zijn geen doorbraken in Amsterdam, dat gebeurt als ze terugkomen. Maar het is goed om Boom Chicago op je cv te hebben staan. We zijn een goed oefenterrein. En mensen houden van Amsterdam.”

Die komische Silk Road gaat nog steeds goed. Boom Chicago werft regelmatig komieken uit de VS en haalt ze naar Amsterdam, waar ze een leefbaar loon krijgen om hun vak te perfectioneren, zoals huidig ​​castlid Matt Castellvi.

“Ik kom uit Chicago en Boom Chicago is zeer bekend in de improvisatiegemeenschap, dus het is altijd mijn droom geweest om op Boom Chicago op te treden”, zegt Castellvi, die vorige week voor Hunt opende. “Hier kunnen komen is de droom van elke improvisator. Ik word elke dag lachend wakker van geluk.”

Zes tot zeven keer per week optreden betekent wat een ‘comedy-bootcamp’ wordt genoemd, cabaretiers van Amber Ruffin tot huidig ​​castlid Raquel Palmas, ‘vers van het vliegtuig uit New York’, heeft geholpen hun komische karbonades aan te scherpen.

“Mijn overgrootvader is ironisch genoeg Surinaams, dus voor mij is de cirkel een beetje rond om hier te zijn”, zegt Palmas, die vindt dat Nederlanders wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken als het gaat om het vieren van andere culturen en het maken van ruimte voor hen in de wereld. Nederland.

“Ik doe dat graag door middel van komedie, door een klein beetje sociale rechtvaardigheid en rassengelijkheid in de inhoud te verwerken”, zegt dit zou verstorend werken. ‘Ik heb gehoord dat dat niet zo is gezelligmaar ik red het gezellig door te proberen schattig en flirterig te zijn met het publiek, en dan te zeggen: ‘Nu we ons op ons gemak voelen, laten we het over de problemen hebben!’”

Zoals? “Ze zijn erg geobsedeerd door de sfeer. Ze zeggen snel: ‘Ik hou van je sfeer.’ Ik wou dat ze hun eigen hadden, maar ze hebben de meeste vibes gekoloniseerd, dus ik snap het.

Succes

Maar het succes van Boom Chicago is niet alleen te danken aan de komische timing. Na jarenlang te hebben gespeeld in tijdelijke ruimtes rond het Leidseplein – waaronder een die ook dienst deed als salsaclub – belandde Boom Chicago in 2013 in zijn huidige huis aan de Rozengracht.

Van daaruit leert het improvisatie, treedt het op bij zakelijke en teambuilding-functies en gebruikt het improvisatie om tieners met autisme, zoals de zoon van Andrew en Saskia, te helpen onderhandelen over het leven, waar improvisatie van pas komt in een wereld zonder script. Alle opbrengsten van de jubileumevenementen worden gedoneerd aan interactiefde theaterschool zonder winstoogmerk die ze hebben opgericht om precies dat te doen.

Boom Chicago is ook stevig verankerd in de Nederlandse cultuur, waar het beweert als eerste zowel improvisatie als beer by the pitcher in het land te introduceren. Moskos hielp ooit de inmiddels ter ziele gegane premier Mark Rutte bij het schrijven van zijn “meest succesvolle toespraak ooit” voor een diner van de Nederlandse Correspondenten, en zelfs de Nederlandse komiek Arjen Lubach en de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema stapte vorige week in bij de acts.

Ter gelegenheid van het jubileum is er zojuist een nieuw boek uitgebracht, Boom Chicago presenteert: de 30 belangrijkste jaren in de Nederlandse geschiedenis, En boek evenementen en optredens zal de hele maand plaatsvinden in New York, Los Angeles en Chicago – passend bij een klein improvisatietheater aan deze kant van de vijver dat meer dan alleen een rimpeleffect heeft gehad op de comedy-scene in de VS.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert