FINANCIEEL.com

Edelherten, vee wordt weer geruimd op natuurgebied

Edelherten, vee wordt weer geruimd op natuurgebied

Koninkpaarden op het Oostvaardersplassenreservaat. Foto: DutchNews.nl

Staatsbosbeheer heeft groen licht gegeven voor de ruiming van 360 edelherten en 45 heckrunderen in natuurgebied de Oostvaardersplassen, in een poging de aantallen beheersbaar te houden.

Uit een helikoptertelling bleek dat het reservaat tussen Almere en Lelystad 860 herten, 345 runderen en 380 koninkpony’s telt, maar de commissie zegt dat het maximale aantal dieren dat het gebied kan herbergen lager is, vandaar plannen voor de ruiming.

De 80 overtollige pony’s zullen naar een andere locatie worden vervoerd of later worden gedood, aldus Omroep Flevoland. In 2019 zijn er 50 pony’s naar Wit-Rusland gestuurd.

Afgelopen voorjaar zei de bosbouwcommissie dat er geen grote ruiming nodig zou zijn omdat de aantallen dieren onder controle waren.

Het ruimen begon in 2019 toen 1.830 herten in het reservaat werden neergeschoten. Meer dan de helft van de 5.230 herten, pony’s en runderen die in het reservaat leefden, waren in de winter van 2018 gestorven – waarvan de meeste door medewerkers van de bosbouwcommissie werden doodgeschoten omdat ze honger leden.

Grote zoogdieren werden in de jaren tachtig en negentig in het reservaat geïntroduceerd, wat een controversiële stap bleek te zijn. De beheerders van het reservaat hoopten dat de herten en pony’s jonge scheuten zouden opeten, waardoor het gebied open zou blijven en ganzen en andere watervogels zouden aantrekken.

In het oorspronkelijke plan zou het reservaat gekoppeld worden aan de Veluwe, maar dat is vanwege bezuinigingen geschrapt. De provincie heeft sinds 2016 het beheer over het reservaat en een meerderheid van de provincieraadsleden wil het gebied openstellen voor toerisme.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert