Duizenden anderen downloaden de CoronaCheck-app vooruitlopend op nieuwe regels

By Jernst van Waal

Een QR-code van het coronavirus controleren. Foto: Depositphotos.com

Het nieuws dat de coronaviruspas de 1,5 meter social distancing-regel in bars, restaurants, theaters en bioscopen effectief zal vervangen, leidde ertoe dat velen die dat niet hadden gedaan dinsdagavond de CoronaCheck-app downloaden.

De vraag was zo groot dat een tijdlang de app tot stilstand gekomen en stopte gebruikers met het aanvragen van nieuwe QR-codes.

Het knelpunt van dinsdagavond is het laatste in een reeks van technische problemen voor de app die nu 10 miljoen keer is gedownload, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Sinds de introductie van de app zijn er zo’n 28 miljoen QR-codes gemaakt. De code geeft een groen vinkje op de scanner als de gebruiker volledig is inge├źnt, recent Covid heeft gehad of binnen 24 uur negatief is getest op het virus.

Ondertussen heeft de regering 15 miljoen euro uitgetrokken om organisatoren van evenementen te compenseren die het aantal tickets dat ze kunnen verkopen door aanhoudende corona-beperkingen mislopen.oude parlementsleden.

Inside-evenementen zonder vaste zitplaatsen, zoals popconcerten, kunnen vanaf 25 september doorgaan, maar met een capaciteit van slechts 75% en zullen de locaties tussen middernacht en 6 uur ‘s ochtends sluiten.