FINANCIEEL.com

Draagbare airconditioning kan niet op tegen de hitte, zeggen experts

Draagbare airconditioning kan niet op tegen de hitte, zeggen experts

Draagbare airco’s te koop. Foto: Nederlands Nieuws

Ondanks de hetere zomers heeft een meerderheid van de mensen in Nederland geen airconditioning in huis en zijn ze ook niet van plan om die te laten installeren. vragenlijst in opdracht van energie-informatieorganisatie Milieu Centraal heeft laten zien.

Aan het onderzoek deden zo’n 1.000 mensen mee. In totaal zei 71% dat ze geen airconditioning hebben, hetzij permanent of een draagbare unit, terwijl 60% zei dat ze niet zouden overwegen er een te kopen.

De meest populaire manieren om huizen koel te houden, waren ventilatoren, luifels en dak- en muurisolatie, zo bleek uit het onderzoek.

“Dit zijn veel betere manieren om de hitte af te weren dan airconditioning”, zegt energie-expert Joanneke de Jongh. “Een combinatie van zonwering en isolatie verkleint de kans op oververhitting met 80%.”

“Vooral draagbare airco-units zijn echt totaal nutteloos”, zegt De Jonghe. “Heel vaak komt dezelfde hoeveelheid warme lucht de woning binnen als er gekoeld wordt. Als je toch verkoeling nodig hebt, is een ventilator een betere en goedkopere keuze. Het verbruikt ongeveer 20% minder energie.”

Volgens cijfers van CBS, vorig jaar hadden zo’n 285.000 mensen airconditioning in hun huis. Precieze cijfers voor draagbare toestellen zijn niet beschikbaar, maar een woordvoerder van verkopers Mediamarkt en Saturnus vertelde omroep NOS ze hadden al “veel meer eenheden dan vorig jaar” verkocht.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert