FINANCIEEL.com

Doxing wordt een strafbaar feit waarop 2 jaar gevangenisstraf staat

Doxing wordt een strafbaar feit waarop 2 jaar gevangenisstraf staat

Foto: Depositphotos.com

Een wetsontwerp om het online delen van persoonsgegevens, zoals namen, privé-adressen en telefoonnummers als middel van intimidatie tegen te gaan, is goedgekeurd door de senaat en treedt op 1 januari 2024 in werking.

Doxing, zoals de praktijk wordt genoemd, is vaak, maar niet uitsluitend, gericht op mensen in de publieke belangstelling, zoals politici. In 2022 boze boeren thuisgekomen twee keer van natuurminister Christianne van der Wal, die later haar bange kinderen beschreef als “katjes”, terwijl een bekende complottheoreticus D66-leider Sigrid Kaag voor de deur stapte zwaaiend met een brandende fakkel,

Ook wetenschappers, opinieleiders, journalisten, politieagenten, gemeenteambtenaren en burgers zijn het doelwit.

Velen vrezen voor hun eigen veiligheid en die van hun gezin en zijn niet meer in staat hun werk te doen of een mening te uiten. Dat, zei waarnemend minister van Justitie Dilan Yeşilgöz, is een “aanval op de fundamentele vrijheden en de democratische rechtsstaat”.

“Hulpdiensten, politieagenten en anderen die een vrije samenleving beschermen, zijn verboden terrein! Het verspreiden van privégegevens om iemand bang te maken, is onaanvaardbaar”, zei Yeşilgöz.

De maximale straf voor doxing is een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van maximaal € 22.500.

Slachtoffers zullen ook een civiele procedure kunnen starten tegen een bekende dader voor schadevergoeding en verwijdering van de gegevens. De wet bepaalt ook dat als de dader niet kan worden geïdentificeerd, het platform of de provider die willens en wetens de illegale praktijk host, actie moet ondernemen.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert