Directeuren, hoofden van volksgezondheid roepen op tot nieuwe quarantaineregels voor scholen

By Jernst van Waal

Foto: Depositphotos.com

De druk op gezondheidsadviseurs van de overheid om de quarantaineregels voor scholen te versoepelen neemt toe, aangezien een toenemend aantal leerlingen naar huis wordt gestuurd.

De chefs van de volksgezondheid waarschuwden vrijdag dat jongeren door de quarantainevoorschriften steeds meer in de problemen komen. Ze zeggen dat de regels moeten worden vervangen omdat ‘het gebruik van de quarantaine-tool voor scholieren zijn doel heeft gemist en de schade aan de gezondheid toeneemt’.

Momenteel worden volledige lessen naar huis gestuurd als drie of meer leerlingen binnen een week positief testen op het coronavirus. Onderzoek door schoolleidersorganisatie AVL suggereert dat maar liefst één op de vier basisschoolklassen tegelijkertijd thuis kan zijn en dit zal waarschijnlijk alleen maar toenemen naarmate Omicron zich verspreidt.

Digitaal onderwijs, dat wordt gebruikt wanneer lessen naar huis worden gestuurd of tijdens lockdowns, leidt tot toenemende ontwikkelingsvertragingen, zeggen de experts. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de moeilijkheid om te leren in een drukke thuisomgeving, en omdat sommige ouders hun kinderen daarbij niet kunnen ondersteunen.

De overheid heeft de quarantaineregels al versoepeld voor mensen die volledig zijn ingeënt, inclusief een booster, of in de afgelopen acht weken coronavirus hebben gehad.

Maar scholieren komen nog niet in aanmerking voor een booster en de campagne om jongeren onder de 12 jaar te vaccineren is nog maar net begonnen, zegt gezondheidsraadschef Andre Rouvoet in een opiniestuk in de krant. Volkskrant op vrijdag.

Sociale isolatie

Ook het sociale isolement is ernstig, aldus Rouvoet. ‘Leerlingen die in quarantaine zitten, mogen geen fysiek contact hebben met klasgenoten of vrienden. Jongeren kampen met eenzaamheid en depressie en hebben het gevoel dat ze in een uitzichtloze situatie zijn beland.’

De maatregelen rondom het coronavirus hebben ertoe geleid dat sociale contacten voor een lange periode zijn beknot, zei hij, en ‘de sociale en emotionele veerkracht van kinderen neemt snel af’.

AVL-voorzitter Ingrid Doornbos zegt tegen de NOS dat de huidige situatie ook nadelig is voor de kwaliteit van het onderwijs, omdat scholen zoveel tijd nemen met organisatorische zaken.

Het Outbreak Management Team van de regering buigt zich vrijdag over de quarantaineregels voor scholen.