FINANCIEEL.com

Digital first: open een studentenrekening voordat je aankomt

Digital first: open een studentenrekening voordat je aankomt

Misschien heb je je studieboeken klaar om te beginnen met studeren, maar heb je een studentenbankrekening?

Bij de ABN Amro bank zien adviseurs dat een van de belangrijkste dingen voor nieuwe internationale studenten is om toegang te hebben tot een lokale bankrekening – liefst voordat het schooljaar begint.

In het verleden was dat altijd een uitdaging: om aan hun witwas- en andere verplichtingen te voldoen, vroegen de grote Nederlandse banken altijd om een ​​Nederlands fiscaal identificatienummer (het BSN) voordat u een bankrekening opent.

Maar dankzij een modernisering is ABN Amro nu wel aanbieden de mogelijkheid om met een buitenlands belastingnummer in te stappen, zodat studenten in Nederland kunnen aankomen klaar om te betalen hun huur, boodschappen en telefoonrekening… met een lokale rekening.

Boodschappen

Matthé Kooi, zelf student en werkzaam als klantadviseur bij de Internationale student personal banking team, zei dat vooral internationals het moeilijk kunnen hebben aan het begin van het semester.

“Allereerst vragen veel universiteiten een contante borg van € 5.000 of € 10.000”, zegt hij. “Dat maak je over naar de universiteit, zodat de universiteit weet dat de student genoeg geld heeft om hier te wonen: als ze hier aankomen, wordt het geld weer teruggestort, maar daar hebben ze wel een bankrekening voor nodig.

“Het tweede punt is dat dit een echt digitaal land is. Studenten komen misschien uit hun eigen land waar veel winkels nog contant geld accepteren, maar hier gaat alles digitaal. Als je geen bankrekening hebt, kun je je huisbaas niet betalen. Ook is het handig om je boodschappen te betalen. Het is echt nodig.”

Huisvesting

Voor de meeste internationale studenten, zegt hij, is huisvesting de grootste uitdaging. Vorig jaar, sommigen universiteiten vroeg studenten om ervoor te zorgen dat ze niet in Nederland kwamen opdagen tenzij ze huisvesting hadden geregeld, vanwege het woningtekort. Het is misschien niet helemaal correct, voegt hij eraan toe, maar sommige informele huisaandelen kunnen Nederlandse studenten verkiezen boven internationale studenten.

“Internationale studenten kennen de regels niet altijd”, zegt Kooi. “Sommige verhuurders vragen enorme bedragen voor 10 vierkante meter, wat eigenlijk niet mag. Je moet goed lezen over accommodatie vooraf.”

Een van de dingen die je gelukkig niets kost, is je studentenrekening: in tegenstelling tot andere vormen van bankieren in Nederland is een studentenrekening bij ABN Amro gratis.

Het kan echter zijn dat u een vergoeding moet betalen om contant geld vanuit het buitenland naar de rekening over te maken. Als de buitenlandse bank kosten in rekening brengt, wordt dit aan u doorberekend. “Het kan zinvol zijn om één transactiekost te betalen voor een groter bedrag, in plaats van dat buitenlandse familieleden elke maand geld overmaken”, zegt Kooi. “Of onderzoek andere manieren om geld over te maken met internetoverboekingen. Maar het leuke is dat de studentenrekening zelf gratis is, dus je hoeft niet te pinnen.”

Netwerk

Hoewel u niet in aanmerking komt voor bepaalde diensten, zoals bankleningen of creditcards – die zijn gebaseerd op salaris – wilt u misschien andere bankdiensten bekijken, zoals een inboedelverzekering of aansprakelijkheidsverzekering, voor het geval u een ongeluk krijgt op de fietspaden.

ABN Amro geeft advies aan studentennetwerken zoals het Erasmus Student Network en heeft een regelmatig bijgewerkte Engelstalige website met allerlei aanbevelingen voor nieuwkomers en internationaal studenten om hen op weg te helpen en het meeste uit hun tijd in Nederland te halen.

Als u uw bankrekening op orde heeft, hoeft u zich alleen maar zorgen te maken, vooral als u aan boord kunt via de bank-app voordat je op het platteland bent, zei Kooi. “En zo heb je alle vrijheid om je te focussen op je studie!”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert