FINANCIEEL.com

Den Haag gaat ‘giftige’ werkomstandigheden gemeentehuis aanpakken

Den Haag gaat ‘giftige’ werkomstandigheden gemeentehuis aanpakken

Saskia Bruines heeft gezegd de beschuldigingen te willen aanpakken Foto: Valerie Kuypers

De gemeente Den Haag start een onderzoek naar de werkcultuur op het gemeentehuis van de gemeente na beschuldigingen van pesten.

NOS meldt dat de raad gevolg geeft aan een brief, ook aan vakbonden FNV en CNV, waarin meerdere anonieme ambtenaren superieuren beschuldigen van uitbuiting, discriminatie, uitsluiting en pesten.

De werkcultuur op de afdelingen onderwijs, cultuur en economie is bijzonder “giftig”, waarbij het management een oogje dichtknijpt, zo beweerden de briefschrijvers.

Raadswerkers met een etnische achtergrond worden naar verluidt uitgekozen wegens slechte behandeling en hebben daardoor het gevoel dat hun carrière geen vooruitgang boekt. Kritiek of langdurig ziekteverzuim zou eindigen in ontslag, stond in de brief.

Wethouder Saskia Bruines, verantwoordelijk voor het personeel, zei donderdag in een raadsvergadering dat ze het betreurt dat mensen met een klacht niet bij hun leidinggevenden of compliance officer terecht kunnen.

Bruines zei dat ze de brief “buitengewoon serieus” neemt, maar zei ook dat ze “vanwege de anonimiteit moeilijk kan begrijpen waar de brief over gaat”. Ze roept werknemers op om naar haar of de gemeentesecretaris te komen, zodat er actie kan worden ondernomen.

Bruines vervroegt ook het driejaarlijkse personeelsonderzoek naar arbeidsomstandigheden en gaat in gesprek met vakbonden en compliance officers hoe het onderzoek aangepast kan worden met vragen over ongewenst gedrag.

Volgens FNV-vakbondsfunctionaris Koos Maarleveld zijn de klachten niet nieuw. “We hebben te lang gehoopt dat het beter zou worden, maar er is niets veranderd. Werknemers voelen zich in de steek gelaten’, zei hij tegen de lokale omroep Omroep West.

Maarleveld noemde de suggestie van Bruines om mensen naar hun compliance officer te wenden een geval van ‘de slager keurt zijn eigen vlees’. De FNV is voorstander van een onafhankelijke commissie voor meldingen van grensoverschrijdend gedrag, zei hij.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert