FINANCIEEL.com

De wet op massaclaims laat big tech vrijuit, waarschuwen advocaten

De wet op massaclaims laat big tech vrijuit, waarschuwen advocaten

Foto: DutchNews.nl

Een wet die het voor consumenten gemakkelijker maakt om massaclaims in te dienen tegen grote bedrijven of de overheid heeft de procedures wellicht trager gemaakt, waarschuwen advocaten.

Sinds de Wamca wetgeving in 2020 van kracht werd, zijn er meer massale claims ingediend tegen grote technologiebedrijven, waaronder Amazon, TikTok, X Corp, Oracle en Salesforce, wegens het vermeend overtreden van privacyregels en het illegaal verkopen van persoonlijke gegevens.

Andere gevallen zijn onder meer een massaclaim tegen Allergan wegens lekkende borstimplantaten, en de zaak tegen het ministerie van Volksgezondheid wegens het niet veiligstellen van gevoelige gegevens die door callcenterpersoneel werden geopend en verkocht tijdens de coronaviruscrisis.

Maar bijna vier jaar later is er in geen enkele zaak één uitspraak gevallen, zegt massaclaimadvocaat Koen Rutten tegen de krant. Financieel Dagblad. “De wet was bedoeld om mensen gemakkelijker en sneller toegang te geven tot rechtsmiddelen, maar dat ziet er nu steeds onwaarschijnlijker uit”, zei hij.

Een van de belangrijkste redenen is dat de wet te veel mogelijkheden biedt om bezwaar te blijven maken over vaak kleine details, aldus Rutten. “Wij willen een nauwgezette procedure, maar nu zijn we de andere kant op gegaan. Langdurige procedures zijn duidelijk een strategische truc”, aldus Rutten.

Bedrijven en de Zuidas-advocaten die hen vertegenwoordigen zijn niet blij met wat zij een ‘claimparadijs’ noemen, waar bedrijven doelwit zijn van fortuinjagers, maar de cijfers vertellen een ander verhaal, constateert het FD.

Het aantal nieuwe zaken is gedaald tot slechts 15, terwijl in totaal 71 zaken wachten op een uitspraak, zo blijkt uit het register van gerechtelijke collectieve vorderingen.

Advocaten die massa-eisers vertegenwoordigen hebben nu een samenleving gevormd die kan optreden als “een verenigde stem van deze kant van de massa-claims, omdat bedrijven al extreem luidruchtig zijn”, zei Rutten.

“Massaclaims zijn een manier om de gaten in het toezicht op de wet te dichten. De mogelijkheid om bedrijven die de wet overtreden aan te pakken leidt tot beter gedrag. Als dat wordt geblokkeerd door vertragingstactieken, zullen bedrijven ongestraft doorgaan”, waarschuwde hij.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert